Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glazba strasti

Ma kakvi šlageri, zaljubljeni moraju slušati Wagnera

Zagrebačka filharmonija
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
13.02.2014.
u 13:35

Koncert u spomen na najvećeg hrvatskog dirigenta sigurno bi bio po volji i velikom maestru Matačiću

Eto takvo vrijeme došlo da se Valentinovo ni u Hrvatskoj ne smije kvariti nekakvim samrtničkim mislima pa je Zagrebačka filharmonija iz naslova svog tradicionalnog godišnjeg koncerta u spomen na svog i hrvatskog najvećeg dirigenta Lovru Matačića izbacila riječi “in memoriam”.

Međutim, s latinskim ili bez njega, koncert koji se u filharmonijskom Bijelom ciklusu održava u petak navečer u Lisinskom kao da je smišljen upravo za Valentinovo, jer u prvom dijelu na programu je glazba Richarda Wagnera. Ma kakva estrada i šlagerski pjesmuljci, ako želite glazbu ljubavnih strasti, euforičnih vrhunaca nakon kojih slijede provalije očaja, glazbu duše razapete između sreće i patnje, slušajte Wagnera.

Pjevam pet pjesama za glas i orkestar koje je Wagner skladao na stihove žene u koju je bio smrtno zaljubljen

Dubravka Šeparović Mušović

Filharmonijski orkestar pod vodstvom austrijskog maestra Leopolda Hagera dobit će na samom početku priliku da se raspuše u raskošnoj uvertiri Wagnerove opere Tannhäuser. Pustolovina tog junaka iz njemačkih legendi počinje na Venusbergu iliti Venerinu brijegu.

U nastavku slijedi pet pjesama za glas i orkestar koje je Wagner skladao na tekstove pjesama Mathilde Wesendonck u koju je bio smrtno zaljubljen.Bit će to još jedan veliki umjetnički izazov za Dubravku Mušović Šeparović, sjajnu hrvatsku mezzosopranisticu čijoj pjevačkoj strasti i moćnom glasu Wagner osobito dobro leži.

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Ni u drugom dijelu koncerta, u Trećoj simfoniji u d-molu Antona Brucknera, neće manjkati strasti, premda su one uzvišenije prirode, upravljene više prema nebu nego zemlji.

Ovakav bi koncert u svakom slučaju bio po volji i velikom maestru Matačiću.

>>Zaboravite cvijeće i čokoladu! 78 posto žena za Valetinovo želi ovaj tretman

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije