Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istina je

Ljubazna djeca imaju više školskih prijatelja

djeca,varazdin
Marko Jurinec/PIXSELL
06.01.2013.
u 11:30

Ne samo da djecu čini sretnijima nego ih i potiče da se međusobno više podržavaju i toleriraju...

Znanstvenici sa sveučilišta u Kaliforniji tvrde da biti ljubazan prema drugima u njima budi smisao i osjećaj za dobrobit. To se posebno odnosi na djecu. Vršnjačko nasilje, prema riječima stručnjaka, eskalira u 4. i 5. razredu osnovne škole, no tražeći od učenika da se ponašaju ljubazno prema okolini može se puno utjecati na njihovo ponašanje u smislu slaganja u razredu te smanjenja napetosti, tenzija, netrpeljivost i nasilja...

Dokazali su to dugoročnim eksperimentm u kojem je sudjelovalo 400 djece u dobi između devet i 12 godina. Jedna grupa imala je zadatak prisjetiti se lijepih mjesta koje su posjetili, kao što su igrališta, parkovi ili na putovanjima, dok je druga grupa morala učiniti dobro djelo, primjerice sa školskim drugom podjeliti užinu ili upitati majku kako joj je bilo na poslu i dati joj podršku nakon napornog radnog dana.

- Djeca su dobila primjere dobrih djela, ali smo njima prepustili da odluče šta je to dobro djelo - kazala je psihologinja Kimberly Schonert-Reichl sa sveučilišta Britanske Kolumbije u Vancouveru gdje je i provedeno istraživanje, piše Theglobeandmail. Na kraju istraživanja morali su reći koliko ih je to učinilo sretnijima, te odabrati kolegu s kojim bi htjeli provesti više vremena u školskim aktivnostima.

Nakon mjesec dana obje su grupe potvrdile da su puno sretnije. Ipak, djeca koja su trebala učiniti dobro djelo, kazala su da su doživjela veće prihvaćanje od školskih kolega i da su drugi učenici češće birali njih za svoje partnere u školskim aktivnostima.

- Ova jednostavna intervencija ne samo da djecu čini sretnijima nego ih i potiče da se međusobno više podržavaju i toleriraju - rekla Schonert-Reichl.

Komentara 1

JA
james49
13:26 06.01.2013.

Na žalost i ovo moram komentirati. Krasan naslov i vjerujem istitnita konstatacija. Ali ćemu koristi? Moja unuka (7razred) koja je izrazito komunikativna, kreativna, istinski obiteljski i katolički odgojena, ne zato jer je moja unuka, u razredu ima stalne probleme ( i ne samo ona) od 7-8 učenika, koji svoje nedostatke nadoknađuju svojim nasilnim i bahatim ponašanjem. Razrednica i drugi odgovorni, ništa ne čine iz razloga što su roditelji te dijece izrazito bahati i nasilni i ni ne pomišljaju na to da bi njihova djeca mogla biti krivci za bilo što. Kako se količina takovih roditelja stalno povečava (to se vidi i po našim cestama), bojim se da će djeca imati sve manje i manje prijatelja jer će se pretvoriti u svoje roditelje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije