Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li ih znali?

Liječnici otkrili: Ovo je pet štetnih mitova o utjecaju hrane na zdravlje srca

Shutterstock
16.03.2023.
u 11:30

Vjerovanje u neke od ovih mitova može vam donijeti više štete nego koristi

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, bolesti srca vodeći su uzrok smrti u SAD-u. No, dobra vijest je da se to uglavnom može spriječiti. American Heart Association izvješćuje da se procjenjuje da se 80% kardiovaskularnih bolesti, uključujući bolesti srca i moždani udar, može izbjeći ako se ispravna prehrana i životne navike uvedu u praksu, piše Huffpost.

Ključ je u poznavanju činjenica i, očito, postoji mnogo stvari oko kojih šira javnost griješi o zdravlju srca - posebno kada je u pitanju hrana. Nekoliko liječnika odlučilo je razbiti pet štetnih mitova o utjecaju hrane na zdravlje srca.

Ovo je 10 namirnica koje ni nutricionisti ne bi konzumirali:

1/11

Mit 1: Prehrana s niskim udjelom masti najbolja je za zdravlje srca

Dr. Steven Masley, liječnik, klinički profesor na Sveučilištu Južna Florida i autor knjige “The 30-Day Heart Tune-Up”, rekao je da mnogi ljudi još uvijek vjeruju da su sve masnoće loše za zdravlje srca. Objasnio je da bismo trebali minimizirati ili izbjegavati trans masti (koje se nalaze u mnogim brzim jelima) i hidrogenizirane masti (koje se obično nalaze u prerađenoj hrani), ali nezasićene masti su zapravo korisne za zdravlje srca. Nezasićene masti nalaze se u hrani poput ribe, maslinovog ulja, avokada, orašastih plodova i sjemenki, a znanstvene studije su otkrile da prehrana koja uključuje nezasićene masti može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Mit 2: Jaja su loša za vaše srce

Masley, koji je također nutricionist, kaže da mnogi njegovi pacijenti izbjegavaju jaja jer vjeruju da jaja povisuju kolesterol, što zapravo i nije sasvim točno. Dvije velike studije (od otprilike 40.000 muškaraca i 80.000 žena) otkrile su da konzumacija jednog jajeta dnevno nije povezana s povećanjem rizika od srčanih bolesti. Druga znanstvena studija koja je uspoređivala prehranu ljudi u Japanu s ljudima u SAD-u, otkrila je da oni u Japanu imaju manji rizik od bolesti koronarnih arterija unatoč tome što jedu više jaja od ljudi u SAD-u.

 

Pa kako su jaja završila na lošem glasu? Evo odakle je vjerojatno nastala zabuna: istina je da su jaja bogata kolesterolom. No, pokazalo se da kolesterol u hrani samo minimalno utječe na kolesterol u krvi. Dakle, što povisuje kolesterol? Prema Masleyu (i znanstvenim istraživanjima), hrana s visokim udjelom zasićenih masti veliki je krivac. To uključuje kobasice, slaninu i drugo masno meso, prženu hranu, maslac i mliječne proizvode – ali ne i jaja.

Mit 3: Crveno meso treba izbjegavati pod svaku cijenu

U umjerenim količinama, crveno meso samo po sebi možda nije tako loše za zdravlje vašeg srca kao hrana koju jedete uz njega. Iako mnoge studije povezuju konzumaciju crvenog mesa s povećanim rizikom od srčanih bolesti i smrti, brojke nisu tako drastične kao što možda mislite. Studija iz 2020. Medicinskog fakulteta Sveučilišta Northwestern Feinberg i Sveučilišta Cornell, otkrila je da je konzumacija dvije porcije crvenog mesa od 100 grama tjedno povezana s 3%-7% većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i 3% većim rizikom smrti.

S druge strane, znanstveno izvješće objavljeno 2019. ukazuje da nema veze između crvenog mesa i zdravlja srca. Izvješće je sastavljano tri godine, uzimajući u obzir rad 14 istraživača iz sedam različitih zemalja. Autori izvješća analizirali su istraživanje koje se fokusiralo na utjecaj konzumacije crvenog mesa na zdravlje srca i rak. To uključuje 61 studiju koja je pratila ukupno više od 4 milijuna ljudi, kao i 73 članka. Na kraju su ustanovili da nedostaju dokazi. Za svaku studiju koju su analizirali, istraživači su otkrili da je veza između crvenog mesa i bolesti u rasponu od niske do vrlo niske.

Prema dr. Philipu Ovadiji, kardiokirurgu i autoru knjige “Stay Off My Operating Table,” pravi je problem kombinirati svoje crveno meso s mnogo umaka, krumpirića i gaziranih pića. Upravo te stvari, rekao je, negativno utječu na zdravlje srca, a ne toliko meso. I umaci i krumpirići mogu sadržavati puno natrija, što može povećati krvni tlak. Osim toga, krumpirići su bogati transmastima koje su povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Što se tiče bezalkoholnih pića, obična gazirana pića (s visokim udjelom šećera) i dijetalna gazirana pića (s umjetnim zaslađivačima) povezuju se s povećanjem rizika od srčanih bolesti. Kada jedete crveno meso, ne zaboravite izbjegavati komade bogate mastima. Kao što je prethodno objašnjeno, masno meso je bogato zasićenim mastima - nešto što negativno utječe na zdravlje srca.

Mit 4: Ako uzimate lijekove za zdravlje srca, to znači da možete jesti što god želite

Bilo bi lijepo kad biste mogli samo popiti tabletu i onda raditi što god želite bez posljedica za svoje tijelo, zar ne? Masley je rekao da se neki od njegovih pacijenata na lijekovima, poput statina (lijekova za snižavanje kolesterola), ponašaju na ovaj način.

- Ne mogu vam reći koliko sam pacijenata imao koji su otišli jesti u restoran misleći da ako uzmu još jednu tabletu za kolesterol mogu jesti što god žele. Oprostite ljudi, ali nijedna tableta ne može nadmašiti prehranu i stil života. Prehrana puna hrane siromašne hranjivim tvarima i izostanak tjelovježbe potkopava statine, uzrokujući da oni ne djeluju dobro, a i podaci to potvrđuju - rekao je.

Znanstveno izvješće koje je obuhvatilo više od 69 000 ljudi otkrilo je da, iako statini mogu biti korisni kao primarna prevencija srčanih bolesti, nisu povezani s nižim rizikom od smrti povezane sa srčanim bolestima. Glavni razlog za to je taj što statini ne utječu na težinu, a znanstvene studije pokazuju da prehrana siromašna hranjivim tvarima može uzrokovati pretilost, što je glavni faktor rizika za kardiovaskularne bolesti.

 

Mit 5: U nekom trenutku promjena prehrane nije dovoljna da poništi štetu koja je već učinjena vašem srcu

Ovadia naglašava da nikad nije kasno početi brinuti o svom srcu. Čak i ako vam je dijagnosticirana srčana bolest, zdrava prehrana i životne navike još uvijek mogu smanjiti njezin utjecaj.

- Imao sam pacijente kojima sam radio operaciju srca i oni su nakon toga uvelike poboljšali svoje zdravlje kada su počelo paziti na prehranu i način života - rekao je.

Stvar kod zdravlja srca je što je mnogo toga pod našom kontrolom. Nitko nije predodređen da doživi srčani udar, bez obzira na povijest vaše obitelji ili čak na vlastitu povijest. Sve što trebate učiniti je poslušati ove savjete, dodaje liječnik.

Stručnjaci otkrivaju: Ovo su najbolje namirnice za zdravlje i dobar imunološki sustav!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije