Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sigurnosni razlog

Liječnica otkrila: Ovo posuđe nikada ne bih koristila!

Shutterstock
02.09.2023.
u 13:05

Mogu zagaditi našu hranu..

Kuhanje u tavama s  premazom s ogrebotinama ili komadićima može učiniti više štete nego koristi, upozorila je liječnica. Dr. Poonam Desai, iz SAD-a, rekla je da nikada ne kuha s oštećenom tavom koja se ne lijepi jer one mogu odbaciti milijune sitnih čestica plastike, potencijalno zagađujući hranu, piše 7news.

Prema australskom istraživanju, znanstvenici sa sveučilišta Newcastle i Flinders otkrili su da izgrebani neljepljivi premazi mogu osloboditi do 2,3 milijuna mikroplastike. "Ja sam liječnica, a ovo je posuđe za kuhanje koje ne koristim: Izgrebane ili okrhnute, neprianjajuće tave za kuhanje mogu u našu hranu prosuti milijune mikroplastike”, rekla je dr. Desai u videu na Instagramu. “Mikroplastika je endokrini disruptor. Može uzrokovati neravnotežu hormona, probleme s plodnošću i čak povećati rizik od raka.”

Medicinska stručnjakinja je rekla da također izbjegava koristiti oštećene keramičke posude. “Izgrebane keramičke tave obično imaju sloj aluminija koji može prodrijeti u hranu”, objasnila je. Dakle, ako je tava neprianjajuća ili keramička, izgrebana ili oštećena, obično je bacim.” Ističe da radije kupi tavu od nehrđajućeg čelika ili lijevanog željeza.

U listopadu 2022. skupina australskih znanstvenika otkrila je milijune plastičnih čestica koje su ispustile oštećene posude. Znanstvenik sa Sveučilišta Flinders, profesor Youhong Tang, rekao je da ovo istraživanje naglašava potrebu za daljnjim proučavanjem mikropplastike u svakodnevnom kuhanju.

Stručnjaci za sigurnost hrane kažu da su ovo najčešće pogreške koje ljudi rade u kuhinji:

 

Ključne riječi

Komentara 1

HO
homofobic
13:48 02.09.2023.

U svim tim nebulozama koje poneki promoviraju carobna rijec je m o z e ali iza rijeci "moze" se uvijek skriva i druga rijec "ne mora"! Znaci imamo "mozda da" i "mozda ne". Tu onda dolazi do izrazaja novac kojim se kupuje medije da promoviraju "moze" i 'mozda da" ali javnosti nikada nitko ne kaze tko je iza novca koji se nastoji prikriti i koji su krajni ciljevi njihovih namjera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije