Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srpanjski broj

Leden i sočan: Ohladite se sladoledom uz novi broj Slanog & Slatkog

14.07.2023.
u 10:00

“Old school” s punomasnim mlijekom i slatkim vrhnjem ili eksperimentalni s dodatkom varenika? Imamo recepte...

Koliko god to neobično zvučalo, najbolji sladoled je – topao sladoled. Odnosno, sladoled koji nije tek izašao iz škrinje, već se pomalo i “otpustio” i postao glatke teksture. Kad je sladoled u takvom stanju, najbolje do izražaja dođu njegovi okusi. To je tek jedan od trikova koji je i nama bio otkriće, a u ovom broju magazina tu tajnu otkrio je Damir Domjanović, direktor slastičarnice Orijent, jedne od najdugovječnijih u glavnome gradu, u koju smo zavirili kad smo radili temu ovog broja Slanog&slatkog, koji izlazi uz Večernji list u subotu, 15. srpnja.

03.07.2023., Zagreb - Ponuda sladoleda u Slasticarnici Orijent. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Osim kod njih, bili smo i u Torterie Macaron, a u priči o sladoledu niz je zanimljivih podataka, poput onog da kuglica najskupljeg košta šest tisuća eura pa je kao takva ušla u Guinessovu knjigu rekorda. Priču o sladoledima donosi šefica našeg Večernji TV-a Antonija Petković, inače velika ljubiteljica te ledene slastice, ali i kuhanja te svega što ima veze s hranom. Voditeljica odjela društvenih mreža Barbara Toma otkrila nam je Ninja Creami, aparat koji sam izrađuje sladoled, a trenutno je hit na društvenim mrežama, kojeg nema u Hrvatskoj pa je oko njegove nabavke angažirala i rodbinu iz Njemačke. Radmila Kovačević, naša novinarka koji dugi niz godina prati turizam piše o restoranu Korak, koji je dobio najnoviju Michelinovu zvjezdicu i prvu u Zagrebačkoj županiji, a probali smo i paprenjake koji su prava mala remek-djela, doslovce. Na njima su slike Van Gogha i Maneta, a oduševili su i Njujorčane.

O paprenjacima "Bite art" autorice Ane Šerić pisala je Jolanda Rak Šajn, novinarka koja godinama prati poljoprivrednu proizvodnju, ribarstvo i hranu općenito. Ana Grgić Tomić, iskusna chefica koja vodi kuhinju hotela Esplanade, ima recept za biskvit od pečene naranče i badema, a naš gastrolutalica Robert Bubalo donosi putopis iz Kambodže u kojoj je probao i krokodila. Anamaria Todorić, šefica digitalnog poslovanja Večernjaka, obradila je temu salata na društvenim mrežama i otkrila nam da su pečene breskve pravi hit.

03.07.2023., Zagreb - Ponuda sladoleda u Slasticarnici Orijent. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Tu je i intervju sa chefom Brunom Kalmetom, mladom zvijezdom zadarske gastro-scene, koji spaja tradicionalnu kuhinju s inovativnom prezentacijom jela, a kojemu je riba glavna namirnica s kojom radi. S njim je pričao zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Dario Markas, još jedan gurman i korčulanski zet, koji je o tome kakva riba je najbolja diskutirao i sa svojim tastom. Novinarka Gradske rubrike Večernjaka Ida Balog posjetila je novootvoreni zagrebački Le Kolač poznatog pastry chefa Roberta Hromalića, koji je osmislio novi ljetni meni. Snježana Bičak, koja se specijalizirala za kvarnerske teme, pa tako i one gastronomske, bila je u novom hit-mjestu: 7 Seas restoranu na otoku Krku.

03.07.2023., Zagreb - Ponuda sladoleda u Torterie Macaron. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Donosimo i priču o mladoj vinariji iz BiH čija se proizvodnja temelji na zanimljivim kupažama, a koji se tek probijaju na hrvatsko tržište. S ekipom koja stoji iza vinarije Puntar pričala je Kristina Franić, koja inače stoji iza genijalnih ilustracija i infografika u svim izdanjima Večernjeg lista. Kristina je istražila i koju hranu kombinirati uz kupaže koje proizlaze iz vinograda Puntara, smještenog na Pijanim brdima, jednom od najboljih vinogradarskih položaja Hercegovine, ali i izvukla zanimljive činjenice o vinu općenito. Grafički urednik Slanog&slatkog je Vladimir Mirčeta, a ovaj broj magazina uredila je Petra Balija.

VEZANI ČLANCI: 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije