Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kuda za vikend? Posjetite Križevačko veliko spravišče

Križevačko veliko Spravišče
Foto: Promo
1/6
31.08.2021.
u 08:45

Svečano otvorenje i spelancija po križevačkim štatutima “Pomirba križevačkih purgera i kalničkih šljivara” održati će se u petak, u 19:30, čime će službeno započeti 53. Križevačko veliko Spravišče

Očekuje vas vikend pun događanja, interaktivna predstava na otvorenom, koncerti popularnih izvođača – Vanna, Slavonske Lole i Petar Grašo, kreativno zabavni programi za djecu, eno i gastro ponuda križevačkog kraja. 

INTERAKTIVNA PREDSTAVA

Križevačko veliko Spravišče temelji se na legendi o neprekidnom sukobu križevačkih purgera i plemenitih kalničkih šljivara, te na Križevačkim štatutima, popularnom vinskom ceremonijalu i prvim pisanim pravilima o ponašanju u veselom društvu i za punim stolom. Prema predaji, polovinom 13. stoljeća križevački su se purgeri i kalnički plemenitaši ("šljivari") konačno pomirili i sprijateljili. U znak pomirbe sazvano je "Veliko Spravišče" u Križevcima na kojem su se jedni drugima zavjetovali da će živjeti u slozi i ljubavi, pomagati si i zajedničkim snagama suzbijati neprijatelje. Kruna uspjeha "Spravišča" bila je velika veselica na kojoj se jelo, pilo i zabavljalo "po križevečki".  

Foto: Arena Hospitality Group

Svečano otvorenje i spelancija po križevačkim štatutima Pomirba križevačkih purgera i kalničkih šljivaraodržati će se u petak, u 19:30, čime će službeno započeti 53. Križevačko veliko Spravišče. U predstavi sudjeluju glumci amateri u režiji poznate redateljice Petre Radin. U interaktivnoj predstavi publika sudjeluje u zdravicama po regulama Križevačkih štatuta, a goste će na stolu dočekati čaša, voda i vrhunsko vino domaćih proizvođača.  

KONCERTI

U bogatoj koncertnoj ponudi, u petak 3. rujna nastupa Vanna, u subotu Slavonske Lole,  u nedjelju se Spravišče zatvara koncertom Petra Graše. Tijekom vikenda u Križevcima će nastupiti DJ Mario Kovač i Ivan Šimonek, puhački orkestri, križevačke mažoretkinje, tamburaši  „to go“ koji uveseljavaju posjetitelje Spravišča te Gradski tamburaški orkestar koji će predstaviti Križevce kroz zvuke tambure.  

Foto: Arena Hospitality Group

PROGRAMI ZA DJECU

Osim za odrasle, Spravišče sadrži niz programa namijenjenih djeci kako bi i ona osjetila Spraviščanski duh. Tako se održava natjecanje u pjevanju, djeca pokazuju vještine u vožnji bicikala i romobila, pripremljene su brojne radionice, te klaunski i žonglerski showovi. Uz neizbježni lunapark, svako dijete će sigurno naći neki program za sebe.

ENO I GASTRO PONUDA

Poznati vinski i vinogradarski kraj posjetiteljima će pružiti priliku degustacije najboljih lokalnih vina i i domaćih čvaraka.  

Križevački kraj poznat je po izradi štrukla pa se tako u nedjelju održava velika Štruklijada na kojoj svoja umijeća u izradi istih predstavljaju brojni mjesni odbori i gradske četvrti, a posjetitelji uz besplatnu degustaciju biraju najbolje one najbolje.

Foto: Arena Hospitality Group

DOĐITE NA SPRAVIŠČE

Nagradne igre, vožnja kočijom i kolima, pogled na Spravišče iz balona na vrući zrak, vatromet, radionice za odrasle, pucanje iz topa, revija narodnih nošnji te brojna druga događanja čekaju vas ove godine na 53. Križevačkom velikom spravišču.

Kako bismo ovogodišnju 53. obljetnicu održavanja manifestacije obilježili na najbolji i najveseliji mogući način, pozivamo vas da nam se pridružite u što većem broju i budete dio ove lijepe priče iz malog, poviješću i tradicijom bogatog grada Križevaca, koji se nalazi na samo pola sata od Zagreba.  Vidimo se u Križevcima od 3. - do 5. rujna 2021. godine!  

Foto: Arena Hospitality Group

Pokrovitelji manifestacije su Ožujsko pivo, KTC d.d., Radnik d.d., Koprivničko-križevačka županija, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Strojrem d.o.o., Cenzig Insaat Sanayi ve Ticerat Anonim Şirketi, Robin d.o.o. i Poljocentar d.o.o..

Organizatori manifestacije su Grad Križevci i Turistička zajednica Grada Križevaca. Više detalja potražite na www.spravisce.com.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije