Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KINESKA TRADICIJA

Kosa im je duga dva metra, peru je u rižinoj vodi, a šišaju samo jednom u životu...

Foto: Facebook/Humans of China
1/4
25.10.2019.
u 15:25

Dok većina ljudi ne bi razmišljala dvaput o tome da im ispadne nekoliko vlasi kose, neke Kineskinje ulažu velike napore kako bi spasile svaki pramen koji im je ikada narastao na glavi.

Generacije žena nastavljaju neobičnu praksu na terasama riže Longji, na jugu Kine, kao dio tradicije crvenog jaoa. Zajednica Crveni Yao je ogranak etničke manjine Yao, jedne od 55 službeno priznatih etničkih manjina u Kini, koje žive na planinskim terenima jugozapada i juga.

One koje se odluče držati tradicije omogućuju im da kosa neprekidno raste tijekom života, osim jednog kraćenja kose koja se događa kada imaju 18 godina. Kineske žene vjeruju da što je dulja kosa, to će duže živjeti.

Fotograf i učitelj Cameron Hack naučio je o praksi tijekom posjeta području za stranicu Humans of China, gdje je naišao na žene čija kosa doseže dva metra, rekao je UNILAD-u.

Svaki pramen izgubljen tijekom četkanja ili pranja se čuva i iako možda ovo zvuči bizarno uistinu pokazuje koliko je kosa dragocjena onima koji sudjeluju u ovoj tradiciji.

Hack je fotografirao jednu majku u dobi od 61 godine koja ima kosu dugu 160 cm. Ona sama tvrdi kako je njezina kosa vrlo zdrava sa sasvim malo sijedih dlaka. U ovoj tradiciji sudjeluju i njene kćeri koje također imaju izrazito dugu kosu. Ispričala je kako je jednom, kada je imala 18 godina, skratila kosu u skladu s tradicijom, a to je značilo da je postala odrasla žena. Šišanje joj je uslijedilo tri godine nakon dogovorenog braka zbog kojeg je ženama bilo važno imati dugu kosu.

Foto: Facebook/Humans of China

- Bila sam prilično mlada i bilo mi je važno da imam dugu kosu kako bih se udala za njega - rekla je. 
Ošišana kosa nije se bacila, više od  40 godina kasnije ona je nosi. Ošišanu kosu prepliće s onom živom i nosi je pod crnom maramom.

Čak ni pranje ako duge kose joj ne predstavlja problem. Pere je vodom iz bunara svaka dva ili tri dana. Obično do bunara odlazi navečer, prije spavanja.

Mrtva kosa koju je ošišala prije otprilike 40 godina ne stigne se osušiti prije kreveta pa je odlaže na plastiku kako se ne bi uprljala. Do jutra se osuši, tvrdi. Ona za mekoću kose koristi vodu u kojoj je pripremala rižu što je uobičajeni način, ali kaže i kako su mnoge žene počele koristiti šampone. 

Foto: Facebook/Humans of China

Jedna od njih rekla je kako je prije uvijek koristila rižinu vodu, ali sada ima tu sreću da si može priuštiti šampone za kosu. Prije je, veli, kosu sušila na suncu, a sada si je nabavila sušilo za kosu kako bi smanjila količinu vremena koju troši. Sada joj proces pranja i sušenja traje otprilike sat i pol, rekla je ova pedesetogodišnjakinja.

Foto: Facebook/Humans of China

Jedna gospođa od 90 godina priznala je Cameron kako je kao mlađa imala puno bujniju kosu nego šta je ima sada. Nažalost, njena kćer nije nastavila s ovom zanimljivom tradicijom. Izgleda da modernim ženama održavanje ovolike kose ipak oduzima previše vremena.

Znaju li Zagrepčani prepoznati beauty proizvode?

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Antioleta
Antioleta
00:40 26.10.2019.

Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Bredhot.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije