Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrijte na vrijeme

Koronavirus odgovoran i za pojačano opadanje kose kod nekih pacijenata

Shutterstock
07.08.2020.
u 16:30

Kada tijelo proživi šok ili neki traumatski događaj, to može rezultirati pojačanim ispadanjem kose. Ipak, u pitanju mogu biti i neke autoimune bolesti i infekcije.

Nedavno su stručnjaci objavili da je jedan od simptoma koronavirusa pojačano ispadanje kose, a pogađa i žene i muškarce u jednakom broju, a javlja se nakon stresa, šoka i traumatičnih iskustva. 

Veliki broj pacijenata, njih 64 posto, prijavilo je ovaj simptom tijekom bolovanja od koronavirusa, ali i nakon. 

Ipak, pojačano opadanje kose može se javiti i zbog mnogo drugih stvari, a Metro ih je detaljno objasnio.

Loša prehrana
U jako puno slučajeva kosa počne ispadati jer organizam ne dobiva dovoljno nutrijenata. Manjak željeza, proteina i vitamina D koje inače dobivamo iz prehrane može ozbiljno utjecati na gubitak kose. Ako ste primijetili da vam kosa opada, a u zadnje vrijeme loše jedete ili ste krenuli na rigoroznu dijetu, obratite se liječniku. 

Infekcija
Mnoge infekcije kao što su lišajevi, folikulitis i seboreični dermatitis mogu uzrokovati pojačano opadanje vlasi i prorijediti kosu. Ako je ovo vaš slučaj, trebali biste posjetiti liječnika kako biste dobili određene kreme, šampone i lijekove s kojima ćete se riješiti infekcije. Čim se ona povuče, kosa će prestati opadati.

Martina je studentica i već sada zna da svoju budućnost nakon škole želi nastaviti na tatinoj farmi. 

Alopecija 
Alopecija areata je iznenadan gubitak kose ili dlaka. Smatra se autoimunom bolešću u kojoj vlastiti imunološki sustav iz dosad nepoznatog razloga napada folikule dlaka u koži i nastaje opadanje kose. Genetski sklone osobe izložene negativnim čimbenicima poput stresa ili infekcije mogu razviti ovu bolest. Folikule vlasi koje je zahvatila upala proizvode slabiju i oštećenu vlas koja je nepravilna, stanjena i ispada u roku jednog do dva tjedna. Iako ova bolest nije opasna i ne ugrožava život, alopecija areata ima neugodni psihološki učinak na oboljele. Tijek bolesti je nepredvidiv. 

Uzrok mogu biti i neke druge autoimune bolesti poput lupusa, artritisa, Hashimoto sindroma i Crohnove bolesti.

U ovakvim slučajevima obavezno treba posjetiti liječnika.

Lijekovi
Određeni lijekovi mogu uzrokovati opadanje kose, a pronaći pramen i mnoštvo dlaka na četki nakon češljanja nije najugodniji osjećaj. Ipak, važno je znati da kosa ponovno naraste i vrati se u normalu jednom kada prestanete uzimati lijekove ili kada se tijelo na njih navikne.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije