Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'spasila me'

Konzumirala je marihuanu dok je bila trudna: 'Mnogi su me osuđivali, ali bez nje ne bih izdržala'

Clarissa Morales
13.09.2023.
u 14:30

Osim iscrpljujuće mučnine, također je doživjela urušavanje mentalnog zdravlja i koristila je medicinsku marihuanu, propisanu za prijelom leđa, kao lijek.

Clarissu Morales nije briga što kažu njeni kritičari - pušenje trave dok je bila trudna bila je jedina stvar koja je ublažila njezine jutarnje mučnine. 'Uz jutarnje mučnine, cijelo vrijeme sam povraćala, uključujući i krv. Razdirala sam svoj jednjak', rekla je 21-godišnja mama za New York Post, 'Kanabis je bio jedina stvar koja je sprječavala mučninu'.

Osim iscrpljujuće mučnine, također je doživjela urušavanje mentalnog zdravlja i koristila je medicinsku marihuanu, propisanu za prijelom leđa, kao lijek. 'Pokušala sam sve druge moguće metode za liječenje svojih bolesti, ali nijedna nije upalila', priznala je. Njezin kontroverzni izbor da puši 'biljni lijek', kako to naziva, dok je trudna izazvao je burnu raspravu na internetu, dok kritičari napadaju majku jer je izložila svoje nerođeno dijete opasnosti.

 

@cannamamasbabydrama2.0 Replying to @Jennifer ♬ original sound - Cannamamasbabydrama2.0

TikTok je kao platforma čak uklonio neke njene videozapise zbog kršenja smjernica zajednice aplikacije. 'Vrlo je stigmatizirano. Izgubila sam nebrojene TikTok račune samo zato što sam pričala o tome', rekla je Morales, koja svoju upotrebu svodi na minimum, 'Ljudi stavljaju korisnike zbog medicinskih razloga u isti koš s rekreativcima, što je jako frustrirajuće jer ja to ne radim iz zabave'.

Ali, Morales, koja je trenutno trudna 32 tjedna sa svojim drugim djetetom, kaže da nije imala drugu opciju. 'To nije nešto u čemu uživam, ali koja je druga opcija, povraćati u bolnici?', rekla je. Morales je prije imala spontane pobačaje i bila je spremna učiniti sve da zadrži svoju prvu bebu, koja je stara nešto više od godinu dana. 'Morala sam razmisliti koja će metoda djelovati najbolje i najbrže', objasnila je, 'Morala sam stvarno odvagnuti rizik naspram dobitka, a nagrada je bila veća nego išta'.

VEZANI ČLANCI: 

Tijekom svoje prve trudnoće pokušala je ne konzumirati kanabis u bilo kojem obliku, ali je to učinila samo tri tjedna prije nego što joj se mentalno zdravlje ubrzo pogoršalo  i nastavila je koristiti travu koju je kupila u ambulanti. Iako je njezina kći rođena s manjkom težine, tvrdi da su liječnici to pripisali njenom dramatičnom gubitku težine dok je nosila dijete, a ne travi. 'Sada ima 13 mjeseci, zapravo je poodmakla za svoju dob', rekla je, 'Puže od svojeg četvrtog mjeseca, a pravilno je počela hodati s 10 mjeseci'.

Doista, studije su pokazale da kanabis suzbija mučninu i povraćanje, prema National Institutes of Health, te se čak može smatrati relativno sigurnim i učinkovitim lijekom za pacijente koji su podvrgnuti kemoterapiji i drugim tretmanima koji bi mogli iritirati želudac.

VEZANI ČLANCI: 

Međutim, nije dokazano da je korištenje marihuane sigurno tijekom trudnoće, prema Upravi za zlouporabu supstanci i mentalno zdravlje, bez obzira na to u kojem se obliku uzima. Biljka sadrži oko 500 kemijskih spojeva — kao što je njezin primarni psihoaktivni sastojak, THC — i mogla bi prijeći s majke na bebu kroz posteljicu, potencijalno ugrožavajući zdravlje fetusa smanjenjem rasta, niskom porođajnom težinom i problemima u razvoju, kao i povećanim rizikom od prijevremenog poroda ili mrtvorođenčeta.

Ipak, Morales želi da druge majke učine ono što je najbolje za njih. 'Ne bi se trebala osjećati loše zbog pokušaja preživljavanja jer si i ti bitna. Osobito s mentalnim zdravstvenim problemima, trudnoća vas doista može natjerati da odete na vrlo mračno mjesto', rekla je, 'Ponekad samo trebate učiniti ono što morate da biste preživjeli'.

Mama pokazala što radi s djecom kad treba vrijeme za sebe: 'Ubacim ih u kartonsku kutiju!'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije