Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borba protiv pretilosti

Kompulzivno prejedanje mentalni je poremećaj, evo što biste trebali znati

Pretilost
Foto: Thinkstock
1/2
28.11.2017.
u 12:55

Nakon anoreksije i bulimije, sad je u istu skupinu poremećaja uvršteno i kompulzivno prejedanje koje se dosad izjednačavalo s pretilosti i rješavalo smanjenjem kalorijskog unosa i povećanjem tjelesne aktivnosti.

"Zdravlje u svakoj veličini", naziv je pilot-projekta koji se provodi u zagrebačkog Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan s ciljem promoviranja novog pristupa znanstvenom rješavanju problema pretilosti te je namijenjen osobama koje pate od  tzv,. kompulzivnog prejedanja koje je od nedavno priznato kao dijagnoza mentalnog poremećaja, istaknula je voditeljica Centra za poremećaje hranjenja BEA Jelena Balabanić Mavrović.

Pokretači pilot-projekta Grad Zagreb, Centar za poremećaje hranjenja BEA i udruga Creativa te Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan žele stručnoj i široj javnosti predstaviti taj novi pristup liječenju pretilosti koji naglašava emocionalne uzroke nezdravog odnosa prema hrani i tijelu, pa će u petak 8. prosinca biti održan i stručni skup u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Debljina je jedan od najvećih javnozdravstvenih problema i izazova modernog društva, a u Hrvatskoj od debljine boluje 20 posto odraslog stanovništva. Znanstveno utemeljena metoda "Zdravlje u svakoj veličini tijela“ nudi drukčiji pristup problemu pretilosti, koji uključuje destigmatizaciju same debljine te bavljenje emocionalnim aspektom kompulzivnog prejedanja, istaknuli su stručnjaci na okruglom stolu "Zdravlje na vagi" koji se bavio problemima poremećaja hranjenja.

"Nakon anoreksije i bulimije, sad je u istu skupinu poremećaja uvršteno i kompulzivno prejedanje koje se dosad izjednačavalo s pretilosti i rješavalo smanjenjem kalorijskog unosa i povećanjem tjelesne aktivnosti. Međutim, sada kad je ono postavljeno kao psihijatrijska dijagnoza, otvorila se mogućnost da se sagleda u širem aspektu u odnosu na emocionalnu pozadinu i psihičke uzroke tog poremećenog odnosa prema hrani", kaže Balabanić Mavrović.

U programu, koji se provodi od listopada, trenutačno sudjeluje 18 osoba, a kako već postoji lista čekanja od 30-ak osoba, u bolnici su odlučili da, uz pomoć Gradskog Ureda za zdravstvo, nastave s provedbom programa i u 2018. godini. Polaznici programa dolaze u bolnicu dva puta tjedno, gdje se uključuju u grupnu terapiju, terapiju pokretom i plesom, nutricionističku i druge grupe.

Voditelj dnevne bolnice za poremećaje hranjenja u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan Hrvoje Handl ističe kako se program temelji na istoimenom programu američke liječnice Linde Bacon, koji kaže da indikator dobroga stanja osobe nije njezina tjelesna težina nego njezino zdravlje.

Dodaje kako se osobi pokušava pomoći ne dijetama i forsiranjem kretanja nego da se promijeni iznutra, da vidi koji su to psihološki automatizmi koji su prouzročili to da se svako malo nađe kod frižidera i da se zbog toga deblja, da uči prihvatiti svoje tijelo, ponašati se u skladu sa svojom unutarnjoj srećom i ne robovati nekim kriterijima koji dolaze iz medija.

"Konvencionalni pristup optimalnoj tjelesnoj težini uključuje izračun indeksa tjelesne mase, a "Zdravlje u svakoj veličini tijela" otkriva da je za zdravlje ključan tzv. setpoint. Svaki se pojedinac rađa s određenim setpointom, pa se zdrava tjelesna težina razlikuje od osobe do osobe. Setpoint težine je raspon koji može varirati do devet kilograma u oba smjera. Kretanje u tim okvirima organizam doživljava kao sigurnu zonu”, objasnio je Handl.

"Tijelo i um su neodvojivi. Zato kroz terapiju pokretom i plesom želimo osvijestiti koliki užitak donosi kretanje. Ples ima fizičke, psihičke i socijalne komponente i od velike je koristi pri promjeni emocionalnih obrazaca neodgovarajućeg odnosa prema hrani“, istaknula je pak Tončica Šiškov, psihoterapeutkinja i vanjska suradnica Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan.

Pogledajte i galeriju kojih 10 namirnica nutricionisti ne bi konzumirali...

Pretilost
1/11

Komentara 1

QQ
qqq
13:54 28.11.2017.

Konačno se može i službeno pola Sabora proglasiti mentalno poremećenim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije