Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Probajte!

Kavu ujutro zamijenite jabukom- zdravije je,a ima isti učinak

shutterstock
12.02.2020.
u 22:22

Buđenje ujutro nekima bi bilo nezamislivo bez kave, ali samo jedna jabuka može to promijeniti.

Za većinu ljudi, jedna šalica vruće kave ujutro je jedina stvar koja ih može razbuditi i dati im dovoljno energije, ali liječnici savjetuju da je bolje kavu zamijeniti jednom jabukom, piše mashed.com.

Kava je odličan napitak ujutro jer razbudi ljude i trgne ih iz njihovog uspavanog i umornog stanja. Za vrijeme noći krvi tlak se snizuje, a samo sto miligrama kofeina utječe na središnji živčani susta, koji zatim povisuje krvni tlak i ubrzava disanje. Zbog toga se osjećamo budnim, ali previše kofeina može imati suprotan učinak i učiniti vas umornim.

Pogledajte gdje se nalazi Hrvatska na ljestvici najzdravijih zemlja:

Prema sveučilištu Cornell u New Yorku, vlakna, šećer, vitamini, fitonutrijenti i antioksidansi koji se prirodno nalaze u jabukama vraća energiju u tijelo. Iako jabuke u sebi nemaju kofeina, imaju umjerenu količinu šećera, od 13 do 19 grama, koji onda želudac relativno brzo razgrađuje te povisuje krvni tlak.

Jabuka je zapravo zdravija verzija kave ujutro, pogotovo ako volite jako slatku kavu, a i jabuke neće vam ostaviti mrlje po zubima, kao što kava hoće. No to ne znači da kava nije dobra za zdravlje. Istraživanja su pokazala da osobe koje piju kave imaju manje šanse za razvijanje srčanih bolesti, dijabetesa i Parkinsonove bolesti.

Pogledajte koliko kave piju Hrvati svaki dan:

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
04:31 13.02.2020.

Imaju isti ucinak jer su to specijalne jabuke obogacene kofeinom, koje su naravno smedje boje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije