Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Navike

Čak 80 posto Hrvata ovaj napitak popije barem jednom dnevno i kažu da im je to prava strast

Ljudi
Foto: Envato Elements
1/6
27.10.2023.
u 10:38

Za prave ljubitelje kave, ona nije samo ritual – to je prava strast. I zato je sve više onih koji u svojim domovima imaju espresso aparate, koji pripremaju kavu najprije meljući zrno, što osigurava vrhunski užitak

Miris svježe mljevene kave, zvuk espresso aparata i šalica omiljenog napitka nakon jutarnjeg buđenja mnogima je od nas idealan početak dana. Prije odlaska na posao popiti svoju omiljenu kavu i krenuti u dnevnu jurnjavu ritual je koji obožava dobar dio od onih 80 posto Hrvata koji dnevno popiju najmanje jednu kavu. Za prave ljubitelje kave, ona nije samo ritual – to je prava strast. I zato je sve više onih koji u svojim domovima imaju espreso aparate, koji pripremaju kavu najprije meljući zrno, što osigurava vrhunski užitak poput onoga u top kafićima. A kako to izgleda u stvarnosti? Pronašli smo četvero kavoljubaca koji su nam opisali svoje iskustvo pripremanja i uživanja kave na espresso aparatu u svom domu.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Marija, 42, marketing menadžerica
Važan mi je experience i trenuci uživanja uz kavu

Kako sam ušla u godine kada uistinu cijenim doživljaj ispijanja kave, sve više cijenim svoj mir, udobnost i vlastiti prostor, kupnja espreso aparata nametnula se kao logična opcija. Generalno volim kućne gadgete jer volim kuhati i pripremati slastice, tako da je, osim pekača kruha, turbo mikrovalke, kuhinjskog robota, najmodernije sjeckalice i sokovnika svoje mjesto našao i espresso aparat. I nisam pogriješila. Budući da u šalici dobre kave volim uživati u miru kod kuće, ova investicija za mene, okorjelu kavopiju, pokazala se punim pogotkom. No, jednako važno kao odabir aparata, bio je i odabir kave. Volim espresso kavu prožetu aromom lješnjaka i karamele, a još posebniji je trenutak kada se zrno melje u aparatu i kada se miris proširi mojom kuhinjom. I da, pijem je ujutro, ali i vikendima u popodnevnim satima, nakon ručka, kad uživam u čitanju knjiga ili gledanju omiljenih serija na Netflixu.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Mirna, 21, studentica
Za mene je jutarnja kava ritual i „osjećaj doma“

Volim pravi espresso intenzivnog okusa i imam sreću da kod kuće imamo espresso aparat. Svako jutro prije odlaska na faks obavezno popijem svoju omiljenu šalicu kave.

Proces počinje jednostavno – mljevenjem svježih zrna kave. Uključujem aparat, a zvuk mlaznice i prve kapi kave koji počinju teći su glazba za moje uši. Dok aparat radi svoju magiju, čekam s nestrpljenjem. Gledam kako espresso polako puni šalicu, a miris se širi kuhinjom. Miriše tako intenzivno, i to već pri mljevenju, da je gotovo mogu „okusiti“ unaprijed. Konačno, espresso je spreman. Lagano uzimam šalicu, osjećam toplinu porculana na prstima, podižem šalicu prema nosu i duboko udahnem miris. Zlatnosmeđa pjena sa samo nekoliko kapljica mlijeka na vrhu. Uzimam prvi gutljaj. Okus je senzacionalan – bogat, kremast, s blagim orašastim i voćnim notama manga i papaje. Bogata, intenzivna aroma ispunjava moj um i osjećam kako me preplavljuje energijom. Pijem svaki gutljaj polako, skoro ritualno, kako bih maksimalno iskusila sve nijanse ovog izvanrednog okusa. Dok sjedim sa šalicom kave u ruci, svijet oko mene polako postaje svjetliji. I tako svako jutro, svaki gutljaj donosi okus Latinske Amerike u moj dan, potiče moju kreativnost i daje mi snagu za sve izazove.

Tako otprilike izgleda moje jutro, počinje mirisom kave i pretvara se u trenutak jutarnjeg uživanja koji me prati tijekom cijelog dana.  Kava mi je postala više od jutarnjeg napitka, to je ritual koji mi daje energiju i inspiraciju za novi dan.

Zoran, 40, sales manager
Važan mi je proces pripreme i svježina okusa

U svojoj 40-oj godini počeo sam mijenjati navike i cijeniti one male stvari u životu koje kao klinac nisam previše doživljavao u životu, a jedna od tih stvari je moj ritual jutarnje kave. Uvođenje mješavine pržene kave u zrnu u svoj aparat za kavu promijenilo je sve. To je transformacija okusa, mirisa, čak i cjelokupnog doživljaja pripreme kave.

Sam proces je užitak, od početka do kraja. Odabir kave svježe samljevenih zrna, zujanje aparata, iščekivanje da se pripremi, sve to doprinosi iskustvu ispijanja kave, bar što se mene tiče. To je ritual kojem se veselim svako jutro, moj trenutak mira u dnevnom boravku prije odlaska na posao i ubacivanja u šestu brzinu.

Ono što sve više počinjem cijeniti je mogućnost da prilagodim okus svojim željama. Espresso kava daje mi slobodu da eksperimentiram s različitim okusima i aromama koje su prirodno prisutne u zrnima kave. Ta prilagodba i mogućnost kombiniranja je ono što me ustvari oduševilo.

Takva kava, prava kava, nije ništa drugo nego izuzetna. Okusi su nijansirani, točno se mogu osjetiti razlike u okusu od mješavine do mješavine. Osim okusa, zadovoljstvo je znati odakle točno dolazi moja kava. Mali, ali meni važan izbor koji je u skladu s mojim vrijednostima etičke i održive proizvodnje

Ukratko, korištenje espresso kave podiglo je moj jutarnji ritual od običnog rutinskog ispijanja kave na brzinu do pravog doživljaja. Svakako, preporučujem nabavku boljeg aparata za kavu. Razina kontrole i iznimni rezultati čine ga investicijom koju svim srcem preporučujem svojim kolegama i prijateljima, a odabir okusa i eksperimentiranje s raznim okusima su slatke muke koje vas očekuju jednom kad ga instalirate u kuhinju.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Jasmin, 32, vozač
Volim „snažnu“ kavu intenzivnog mirisa i okusa

Kao strastveni ljubitelj kave, uvijek volim otkrivati nove okuse i arome kave. Za mene je kava pravi ritual, pa tako prije posla volim popiti šalicu jake kave koja će razbuditi i dati mi energije za radni dan koji me čeka. Puno putujem i baš zato posebno uživam kad si kod kuće pripremim kavu, jednostavno volim taj miris i svježinu okusa. Volim intenzivan okus kave koji snažno miriše i ima isto takav okus pa uglavnom biram kave jačeg okusa. Pijem je ujutro, a vrlo često i popodne.

Sadržaj donosimo u suradnji s Franck @home espressom koje dolazi u četiri okusa Superiore, 1892 Edition, Stretto i Classic. Riječ je o provjerenim espresso blendovima u zrnu, osmišljenim za prave znalce koji uz svoju jutarnju šalicu vole putovanje kroz svijet neodoljivih okusa i mirisa. S Franck @home espressom u zrnu, svaka šalica postaje prava umjetnost, spoj vrhunske kvalitete, okusa i mirisa.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije