Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjeti

Kako spriječiti prehladu prije nego vas 'napadne'?

prehlada
Foto: Thinkstock
1/6
13.10.2018.
u 19:30

Promjena vremena i pad temperature može lako uzrokovati probleme s dišnim putevima, upale grla i slične nedaće.

Vrijeme je kada mnogi obolijevanju od prehlade, stoga je dobro znati kako osnažiti imunološki sustav i spriječiti razvoj prehlade. 

Promjena vremena i pad temperature može lako uzrokovati probleme s dišnim putevima, upale grla i slične nedaće. 

Kraj ljeta idealno je vrijeme da počnete pripremati svoj organizam za hladnije razdoblje koje dolazi, ali ako niste dosad, nije kasno da počenete već danas jačati svoj imunološki sustav. Što možete uraditi?

Uzimajte dovoljno vitamina D

Istraživanja su pokazala da su osobe s nižom razinom vitamina D u organizmu podložije prehladama i gripi. Obratite se liječniku i posavjetujte se oko uzimanja vitamina D kao dodatka prehrani kako biste osnažili svoj organizam.

Redovito perite ruke

Pranje ruku pola je zdravlja, uzrečica je koja itekako drži vodu. U ovom razdoblju godine posebno je bitno imati to na umu i češće prati ruke, posebice djeca. Suzdržite se od diranja lica rukama kako ne biste u usnu šupljinu prenijeli neke virus ili bakteriju. Što češće koristite sredstvo za dezinfekciju ruku, a ruke sa sapunom perite najkraće 20 sekundi. 

Dezinficirajte mobitel

Mobitele često ostavljamo na raznnim površinama, a upravo njih najčešće imamo u rukama. Stoga je bitno da vodite računa i o tome da upravo na taj način možete "pokupiti" neku bakteriju ili virus. Nije zgorega spriječiti pa povremeno očistite svoj mobitel dezinfekcijskim sredstvom namijenjenim toj svrsi po stražnjoj strani uređaja. Prema istraživanju provedenom 2012. godine,površine mobitela sadrži i do deset puta više bakterija od wc školjke. 

Uzimajte cink

Nedostatak cinka u organizmu omogućava lakši razvoj i razmnožavanje virusa u organizmu. Ako ste već osjetili prve simptome prehlade, uzimanje cinka, brže će eliminirati simptome i pomoći vam u oporavku. 

Uzimajte probiotike

Dobre bakterije, probiotici, pomažu u održavanju zdrave crijevne flore, ali i zdravlja općenito je rpomažu imunološkom sustavu u borbi protiv neželjenih mikroorganizama. Osobe koje uzimaju probiotike, imaju slabije izraženije simptome prehlade od osoba koje ih ne konzumiraju,pokazala su istraživanja. 

Pogledajte i video Kako si pomoći ako imate alergiju na ambroziju

 

 

 

 

 

Komentara 8

BL
bljak007
20:10 13.10.2018.

Svaku večer bjeli luk, i nemaš problema.

PA
Pajkoslava2
23:11 13.10.2018.

češnjak i limun

BL
bljak007
21:39 13.10.2018.

češnjak. a kapula je kapula.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije