Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ispitali smo cijene

Zdrav jelovnik i manje zdrav jelovnik: Zdravo je 30 posto skuplje

dolac (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
24.04.2014.
u 13:17

Nutricionistica Margareta Bolarić ispitala je kalorijsku vrijednost proizvoda i cijene

Porcija zdravog obroka od svježeg voća i povrća, niskomasnog mlijeka, krtog mesa, ukupne vrijednosti oko 1800 kalorija, stoji nas 50 kuna, odnosno 14 kuna skuplje nego obrok manje zdrave hrane istih kalorija! Izračun je to cijena dvaju različita jelovnika kojim je dokazano da je hraniti se zdravo – skupo.

Tikvice poskupjele 250%

Nema stručnjaka koji za epidemiju debljine Hrvatima neće savjetovati promjenu prehrambenih navika i uvođenje što više svježeg voća, povrća, ribe i nemasnih proizvoda.

Konačno se našla i jedna stručnjakinja koja je utvrdila ono što narod pokušava poručiti godinama – zdravo se hraniti je skupo.

Foto: VLm

Zahvaljujući radu Margarete Bolarić, magistre nutricionizma, sada se može vidjeti i koliko je točno skuplje jesti zdravo. I suočiti se s podatkom da je, primjerice, cijena tikvice u četiri godine porasla nevjerojatnih 250 posto! Tisuću kalorija od tog povrća 2012. plaćali smo 89 kuna više nego četiri godine ranije. Upravo su 2008. i 2012. razdoblje u kojem su uspoređene cijene i energetska vrijednost 137 namirnica. Cijene svih tih proizvoda ne odnose se na one akcijske ili s popustom te su prikupljane u supermarketu, malom marketu i na tržnici u Zagrebu.

– Jedna od zadaća nutricionista je educirati ljude o pravilnoj prehrani, važnosti konzumiranja i povećanja unosa voća i povrća, no jedna je od prepreka kupovna moć. Rezultati ovog rada potvrđuju da je hrana lošije nutritivne kvalitete jeftinija i cijena joj manje raste tijekom vremena u usporedbi s hranom bogatom nutrijentima – objašnjava mag. nutr. Bolarić, čije je istraživanje rezultat diplomskog rada na zagrebačkom Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu pod mentorstvom docenta dr. sc. Zvonimira Šatalića, koji je i njegov koautor.

Zdrave i skupe kalorije

U radu, inače objavljenom u znanstvenom časopisu Croatian Journal of Food Science and Technology osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, naveli su da je prehrana bogata esencijalnim nutrijentima važna za održavanje i unapređenje zdravlja, ali i da je bitno skuplja. Tako da povrće možemo slobodno opisati kao izvor zdravih i skupih kalorija.

Sniženje cijena svježeg voća i povrća moglo bi pomoći povećanju njihove konzumacije, zaključuje magistra nutricionizma.

Promjena u cijeni 2012. u odnosu na 2008. godinu (%)

Salata +21,6

Crvena paprika +29,7

Margarin +81,8

Tikvice +249,6

Zeleni grašak +52,6

Majoneza +20,2

Cvjetača +122,7

Maslac +22,7

Dinja +101,5

Kupus +83,2

Maslinovo ulje -33

>> TOP 10 namirnica za proljeće koje štite organizam, a svima su dostupne

>> Vegan do 18 sati: Način prehrane koji garantira zdravlje

Komentara 4

ĆA
ćaćaća
13:56 24.04.2014.

u hrvatskoj je zdravo ako imaš bilo što..ili je plan 21 naša sudbina :))

DU
Deleted user
13:56 24.04.2014.

pa sto vam je 50 kuna, ahahaaaaaaa to PET funti, ahahaaaaaaaaa koja jad I bijeda od drzave. ....ali nema veze. glavno da su vama objasnili kako je cija znala za antu pavelica

Avatar recitimeni
recitimeni
13:53 24.04.2014.

Zdravo je jedino ono što sam uzgojiš i znaš kako si to radio. A sve ostalo je banana na drvetu kokosa. A što se tiče vojske stručnjaka i ljudi? pa kako to da je većina nacije deblja nego ikad a uz to i bolesnija nego ikad?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije