Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napravite DIY sredstvo

Kako očistiti TV ekran: Pazite da se ne ošteti, slijedite ove savjete stručnjaka

Instagram/@truesolutionscleaning
12.05.2022.
u 12:30

Nakon brisanja vlažnom krpom ekran prijeđite i suhom, a očistite i druge dijelove TV-a, najbolje usisavačem podešenim na najmanju snagu i 'četka' nastavkom.

Iako se možda sjećate starijih televizora s glomaznim katodnim cijevima na čije se ekrane nije trebalo puno paziti i pralo ih se skoro kao što peremo prozore, moderni TV prijemnici mnogo su osjetljiviji i zahtijevaju bolju njegu i oprez kod izbora sredstva za čišćenje, kaže Jessica Ek, stručnjakinja za čišćenje s Američkog Cleaning Institutea

Prije nego počnete s čišćenjem, napominje Ek, uređaj naravno treba isključiti iz struje; i to ne samo zbog sigurnosti već i da bolje vidite mrlje na ekranu. 

Genijalan razlog da u perilicu rublja ubacite - crni papar!

1/6

Koristite krpu od mikrovlakana

- Moderni ekrani su često osjetljivi na pritisak i lako se izgrebu pa savjetujem da ih perete s mekanom krpicom od mikrovlakana, bez obzira na to je li zaslon LCD, OLED ili plazma. Razlog je taj što takva krpica pritisak na zaslon čini ravnomjernijim i tako smanjuje mogućnost od nastanka ogrebotina ili oštećenja - pojasnila je stručnjakinja.

Isto tako, kaže, pri čišćenju ekrana izbjegavajte papirnate ubruse, maramice i slične materijale koji mogu sadržavati grublja vlakna, a možete koristiti i elektrostatičku krpu.

Dok brišete nemojte jako pritiskati ekran

Naime jaki pritisak može oštetiti ekran pa biste, sljedeći put kada upalite svoj LCD ili plazmu, mogli ugledati 'mrtve piksele' koji više ne gore.

Tekućinu za čišćenje nemojte prskati direktno na ekran

Prvo poprskajte krpicu pa onda brišite, a pazite i da je krpica nova, te da ju koristite samo za brisanje ekrana.

- Krpa za brisanje drvenog namještaja sigurno je već puna čestica masnoće od sredstava za čišćenje pa bi mogla dodatno zamastiti ekran. Također, ekran brišite vodoravnim ili okomitim potezima, a nikako u krug jer tako mogu ostati mrlje - objasnila je Ek  za Reader's Digest.

Nakon brisanja vlažnom krpom ekran prijeđite i suhom. Očistite i druge dijelove TV-a, a to je najbolje napraviti usisavačem smanjenim na najmanju snagu i nastavkom koji izgleda kao četka; jer će najbolje izvući prašinu iz sitnih otvora.

Kako s ekrana očistiti tvrdokorne mrlje?

Ako su na ekranu ostale tvrdokornije mrlje, pokušajte ih ukloniti razrijeđenom mješavinom destilirane vode i blagog deterdženta za pranje suđa. 

- Nikada ne biste trebali koristiti jake kemikalije poput acetona, toluena ili amonijaka. Može vam se učiniti da bi sredstvo za pranje prozora bilo dobro, no njemu je amonijak glavni sastojak koji će trajno oštetiti ekran. Iznimka su starinski televizori koji imaju staklene zaslone - kaže stručnjakinja.

Sami napravite sredstvo za čišćenje ekrana 

Komercijalno sredstvo zamijenite jeftinijom varijantom koju ćete sami napraviti; jednostavno pomiješajte destiliranu vodu i bijeli ocat u omjeru 1:1 i tekućinu stavite u bočicu s raspršivačem.

- Nemojte koristiti vodu iz slavine jer sadrži minerale koji mogu izgrebati ekran, destilirana voda je puno mekša - kaže Ek.

Ne zaboravite očistiti i daljinski

Prvo mu izvadite baterije i vratite poklopac i okrenite ga tako da su tipke prema dole. Protresite kako bi ispale sitne mrvice, a onda s DIY sredstvom za čišćenje ekrana prebrišite tipke.

- Prostor između njih možete očistiti čačkalicom ili suhom starom četkicom za zube, a možete koristiti i štapiće za uši; namočite ih tekućinom za čišćenje ekrana i obrišite svaki dio daljinskog. Ostavite da se dobro osuši i vratite baterije - savjetuje stručnjakinja.

Pasta za zube može se koristiti za čišćenje tenisica, pegle…

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije