Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPROBAJTE!

Srebrni nakit treba čišćenje? Pokušajte s jednim od ovih 5 savjeta, od kečapa do paste za zube

Shutterstock
12.05.2022.
u 07:00

S ovih nekoliko jednostavnih savjeta možete vratiti sjaj svom nakitu i to bez da ga odnesete profesionalcima

Srebrni nakit će s vremenom izgubiti svoj sjaj i potamnjeti, posebno ako se čuva na vlažnom mjestu ili je pak izložen doticaju s hidratantnim kremama, klorom, lakom za kosu i slično.

Budući da je tamnjenje nakita manje više neizbježno, važno je znati kako ga očistiti: a portal Express donosi pet brzih i jednostavnih načina za čišćenje, da ga ne morate nositi profesionalcima.

Ubodi komaraca, čišćenje... Jeste li znali da pastu za zube možete koristiti i za ove genijalne stvari?

1/12

Pasta od sode bikarbone

Sve što trebate učiniti je pomiješati četiri žlice sode bikarbone s dvije žlice mlake vode u gustu pastu. Zatim pastu nanesite vlažnom krpom na potamnjela područja i ostavite da odstoji oko dvije do tri minute pa istrljajte vlažnom krpom i osušite. Pokušajte nakit ne trljati prejako kako mu ne biste izgrebli površinu. 

Neabrazivna pasta za zube

Pasta za zube učinkovito je sredstvo za čišćenje srebrnog nakita, no ključno je da ne koristite abrazivnu pastu ili onu koja sadrži spojeve protiv kamenca ili za izbjeljivanje. Malu količinu paste istisnite na mekanu krpicu ili maramicu i kružnim pokretima istrljajte potamnjela područja. Ostavite da odstoji otprilike pet minuta prije nego što pastu isperete pod vodom.

Kečap

Istisnite nekoliko kapi kečapa na krpu i istrljate njome potamnjela područja. Za bolje rezultate se savjetuje da ga ostavite na predmetu 15 - ak minuta prije nego isperete mlakom vodom. 

Aluminijska folija

Napunite zdjelu vrućom vodom, dodajte žlicu soli i miješajte dok se ne otopi. Zatim dodajte nekoliko traka aluminijske folije u zdjelu zajedno sa nakitom i ostavite ga da odstoji nekoliko minuta. Na kraju, izvadite nakit i isperite ga vodom. Možda ćete morati ponoviti postupak nekoliko puta za bolje rezultate.

Amonijak i voda

Ova se metoda ne preporučuje za starinski srebrni nakit, ali je dobra za novije srebro. Pripremite otopinu s jednim dijelom dio čistog amonijaka i dva dijela tople vode. Pomiješajte i stavite nakit u nju na 10-ak minuta. Nakon toga ga prebrišite mekom, pamučnom krpom.

Kako u nekoliko sekundi popraviti patentni zatvarač?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije