Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kako izaći na kraj s neugodnim gljivičnim infekcijama kože i kako ih spriječiti?

Gljivična infekcija kože
15.04.2021.
u 11:14

Ako se gljivična infekcija kože pojavi, to nije nešto čega biste se trebali sramiti

Dolaskom toplijih dana kao da se sve ponovno aktivira. Dosta je bilo zimske uspavanosti, priroda se budi pa se tako budite i vi. Prirodna je želja za povećanom aktivnosti - od skakanja s kave na kavu do bavljenja sportom. Takav raspored vam može donijeti osjećaj blagostanja, ali postoji i negativna strana na koju često ne pomišljamo dok nije kasno. Prilikom pojačane  aktivnosti dolazi i do pojačanog znojenja, makar se radilo i o običnom trčanju za tramvajem, a neadekvatnim tretiranjem znojenja te vlažnom odjećom i obućom, povećava se mogućnost pojave gljivičnih infekcija kože.

Nema straha, otkrit ćemo vam kako ih spriječiti i liječiti

Ako se gljivična infekcija kože pojavi, to nije nešto čega biste se trebali sramiti. Uz pripadajuću terapiju problem se može znatno smanjiti i, na kraju, eliminirati. Gljivične infekcije kože još znane kao dermatomikoze uglavnom nisu opasne za vaš organizam, ali mogu biti izrazito neugodne. Uzrokovane su dermatofitima, kvasnicama i plijesnima. Osim psihičkog osjećaja neugode jer znate da su "tamo", mogu uzrokovati neugodne simptome kao što su crvenilo, svrbež čak i oticanje, ljuštenje, mjehuriće i plikove. Pogodan okoliš za razvoj gljivica i pojavu infekcija je širok - možete se inficirati od obuće i čarapa, ali i u bazenima, svlačionicama i javnim tuševima.

Od svih gljivičnih infekcija najpoznatija je ona koja se naziva "atletskim stopalom". Neupućenima bi "atletsko stopalo" moglo zvučati kao problem mišićno-tetivnog sustava poput teniskog lakta, ali je u pitanju najčešća gljivična infekcija kože do koje dolazi zbog znojenja stopala te neadekvatne obuće koja ne dopušta stopalu da se suši i “diše”. Takav vlažan okoliš je plodno tlo za razvoj gljivica. Kako biste spriječili ovo stanje, nemojte hodati bosi u prostorima kojima pristup ima velik broj ljudi - bazeni i svlačionice su mjesta gdje biste trebali nositi papuče ili natikače. Čak i dok se tuširate izvan udobnosti vlastite kupaonice.

Osim atletskog stopala, gljivične infekcije kože se mogu pojaviti na cijelom tijelu poglavito na različitim pregibima kože kao što su područja između prstiju, pazusi, prepone, a moguća je i infekcija vlasišta ili noktiju.

Što poduzeti ako je već došlo do gljivične infekcije?

Liječenje gljivičnih infekcija je nužno kako ne bi došlo do širenja infekcije, ali ni do trajnih promjena na zahvaćenim područjima. Većina gljivičnih infekcija se razvija sporo pa je moguće da nećete potražiti liječničku pomoć neko vrijeme dok infekcija ne uznapreduje. Nužan je pregled, ponekad uz povećalo, a ponekad će biti potrebna i mikroskopska analiza uzorka vaše kože. Terapija se najčešće provodi primjenom antimikotika - lijekova koji uništavaju i sprječavaju rast gljivica.

Lokalni antimikotici su jednostavni za primjenu te dolaze u obliku krema, masti, otopina ili posipa, a neki se mogu čak i nabaviti u ljekarnama bez liječničkog recepta po izrazito pristupačnim cijenama. Važno je napomenuti trajanje primjene. Naime, liječenje gljivičnih infekcija kože treba trajati 2 do 4 tjedna ovisno o proširenosti i težini infekcije, a mora se nastaviti još 2 tjedna nakon nestanka simptoma. Ako se simptomi bolesti ni nakon 4 tjedna ne povuku, potrebno je potražiti savjet liječnika.

Što možete učiniti za sprječavanje pojave gljivične infekcije?

Kvalitetna i redovita higijena je ključ prevencije gljivičnih infekcija. Ako kožu održavate suhom i čistom, straha nema.

Obratite pažnju i na materijal donjeg rublja koje nosite, poglavito ako ste izloženi pojačanom naporu i znojenju kroz dan. Proizvođači sportske opreme su napravili značajan tehnološki iskorak u proizvodnji odjeće i donjeg rublja s antialergenskim svojstvima koje omogućava brzo sušenje znoja. Vjerujemo da vam ovo ne moramo posebno napominjati, ali redovito mijenjanje čarapa i donjeg rublja je nužan korak u prevenciji gljivičnih infekcija. Također, nosite odjeću koja vam pristaje jer uska odjeća za vrijeme toplijih mjeseci vam može biti neprijatelj. Kožna obuća možda izgleda fantastično u vašoj odjevnoj kombinaciji, ali uz nedovoljan protok zraka biste mogli imati problema. Tenisice od prozračnijih materijala su također vaš saveznik u borbi protiv infekcija, poglavito ako ste u pokretu od ranih jutarnjih sati do kasnih večernjih.

Ako se budete pridržavali svih navedenih mjera, bezbrižno ćete koračati kroz život s osmijehom na licu.

Sponzorirani članak omogućuje Plimycol®

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije