Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JESTE LI ZNALI?

Kako i koliko često treba prati zavjesu za tuš?

22.10.2019.
u 06:50

Sastavni dio velikog broja kupaonica su zavjese za tuš koje su zbog materijala i stalnog dodira s vodom čest izvor bakterija te ih je potrebno pravilno održavati.

Zavjese za tuš svojim izgledom na poseban način mogu upotpuniti kupaonicu, postoje razne vrste s raznim printovima koji vašu kupaonicu mogu učiniti jedinstvenom. Osim što je poželjno da su lijepe, ono što je poželjnije je njihova čistoća i urednost. Zato donosimo nekoliko savjeta koliko često i kako trebate prati svoje zavjese za tuš

Koliko često ih treba prati?

Kako bi vaša kupaonica bila zaštićena od bakterija i neugodnih mirisa preporuka je da zavjese za tuš perete barem svaka tri mjeseca kako bi održali higijenu na razini. Kada kupujete zavjese vodite računa o njihovoj duljini jer ako je zavjesa preduga to je veća mogućnost za pojavom žutih mrlja. 

Kako ih treba prati? 

Najjednostavniji način za pranje zavjesa za tuš je da ih stavite u perilicu rublja na 40 stupnjeva. Nakon pranja zavjesa se ne stavlja na tuš već se stavlja sušiti na prozračno mjesto ili van na svjež zrak kako se ne bi pojavila plijesan. Ovakvo pranje dovoljno je za zavjese koje perete redovito, ali ako postoje neke mrlje i vaše zavjese već duže vrijeme nisu bile na pranju, morat ćete posegnuti za drugim metodama. 

Ako svoje zavjese niste prali neko vrijeme postoji način za otklanjanje mrlja uz nekoliko dodatnih sastojaka. Prvo ju stavite u perilicu rublja i dodajte pola doze detergenta i 1 decilitar octene kiseline. Kada ste oprali zavjesu za tuš, stavite ju u veću posudu u koju ulijte 8 litara tople vode i dodajte 250 mililitara kuhinjske soli. Pustite zavjesu da u otopini odstoji barem 4 sata. Nakon što je odstajala isperite ju običnom vodom i stavite na sušenje. 

Žute mrlje na svijetlim zavjesama za tuš, što učiniti? 

Ako na svojoj zavjesi za tuš imate žute mrlje znači da se nataložio kamenac zbog visoke koncentracije željeza u vodi. Takve mrlje narušavaju cijeli izgled kupaonice i sigurno ih se želite riješiti. 

Ako želite očistiti zavjesu koja je bijela ili svijetla možete koristiti izbjeljivač. Uzmite veliku posudu i u nju ulijte 8 litara vode i dodajte 2 decilitra izbjeljivača. Ruke obavezno zaštitite gumenim rukavicama. Zavjesu potopite i pustite da odstoji 24 sata. Nakon toga ju operite na 40 stupnjeva i stavite na sušenje. 

Mrlje na obojenim zavjesama, kako ih očistiti? 

Kada želite oprati obojene zavjese ne možete koristiti izbjeljivač jer bi on skinuo boju sa zavjesa. Umjesto izbjeljivača upotrijebite ocat. Ponovite postupak kao i sa svijetlim zavjesama, samo bez izbjeljivača. 

Kako oprati zavjesu za tuš od poliestera?

Ako vaše zavjese za tuš nije moguće prati u perilici rublja jer su od poliestera, nemojte očajavati jer ima načina. Takve zavjese možete očistiti uz pomoć tekućeg vima. Stavite tekući vim na zavjesu i dobro je izribajte sa spužvom za pranje suđa. Ostavite ju da tako odstoji 20 minuta. Nakon toga ju isperite i stavite na sušenje. 

U videu pogledajte što obući na razgovor za posao. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije