Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola

Kad uđu u Arenu, turisti su prepušteni sami sebi

Pula
Foto: Renata Rašović
02.08.2014.
u 18:51

Puljani - Do boljih restorana treba ići kilometrima, no zato su tu susretljivi Puljani

Daleko od toga da je Pula samo Arena, ali odande kreće svaki posjetitelj ovog grada. Za domaće turiste ona je sinonim za dobre koncerte, a samo ovih dana na najljepšoj hrvatskoj pozornici gostuju Joss Stone, Status Quo i Maksim Mrvica.

Za strane turiste, međutim, ona je destinacija koju valja obići za dana i barem na trenutak otputovati u vrijeme kad su ovdje živjeli i umirali gladijatori.

Nema redova

Za početak, iznenadit će ih što interes nije kakav se može pretpostaviti: oni koji su imali sreće posjetiti rimski Kolosej znaju da tamo treba računati na kolone turista u redovima za ulaznice i desetke vodiča koji na svim jezicima svijeta onamo pokušavaju disciplinirati svoje grupe i pripremiti ih na divote koje ih tamo očekuju. Ispred pulske Arene toga nema, a u cijeloj unutrašnjosti velebnog amfiteatra toga jutra tek pedesetak turista.

Nakon što izdvoje 40 kuna za kartu, prepušteni su sami sebi: u ponudi im je skupi audiovodič i fotografiranje s lažnim gladijatorom za 20 kuna. Na izlazu, nemila scena: turistica moli čovjeka koji kida karte da je nakratko pusti da proviri u Arenu jer joj se izgubilo dijete. Ovaj je ne pušta i traži da kupi kartu. Žena govori da je bila unutra i da su joj karte kod kćeri koju je učas izgubila iz vida. Na koncu je pušta, nevoljko, uz prodiku: Dijete se drži za ruku, gospođo.

Ništa za turiste

A što čeka turiste kad napuste amfiteatar i upute se kroz park prema luci? Ništa, baš ništa. Usred sezone zatvoren jedini kiosk pa nemaju gdje kupiti, recimo, vodu ili cigarete. Osim “pizza cutova” i brzinske hrane, restorana ni na vidiku, tek jedan sumnjive čistoće. I podalje od Arene slična priča, ljubazni Puljani sliježu ramenima jer do boljih restorana treba ići kilometrima i jedino autom. Ima Pula i svojih prednosti: urbani štih, povoljan parking (samo četiri kune po satu u središtu grada), blizina međunarodne zračne luke i dosta dobrih plaža.

Gosti Pule začas se dobro organiziranim prijevozom mogu naći na nestvarno lijepim Brijunima, koje svakako treba obići. A onda se vratiti u Pulu, pa posjetiti Povijesni i pomorski muzej Istre s 50 tisuća predmeta te mrežu podzemnih tunela koja je duga 40 kilometara. I susresti što više Puljana, odlični su to ljudi.

>>Mornaričko groblje: Tu je pokopana i Maria Fattor, pulska Greta Garbo

>>U Rovinju se svakom čini da je majstor fotografije

>>Miomirisni vrt kojemu nedostaje tek Apoksiomen

Komentara 2

GO
gOOgLer
20:04 02.08.2014.

Arena bez rimskih vojnika i gladijatora... mrtvi kapital

PP
ppero971
14:34 04.10.2014.

Uzasno su nepristojni, Valter je zadnje smece.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije