Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova inicijativa

Jedna platnena torba zamjenjuje barem 1000 plastičnih vrećica

dm ekologija
Sanjin Strukic/PIXSELL
03.05.2011.
u 14:20

Svaki kupac koji u DM donese bar 15 plastičnih vrećica dobiva besplatnu platnenu torbu i popust na 15 odabranih proizvoda

U Hrvatskoj se godišnje troši 2000 tona plastike za proizvodnju vrećica! Nimalo laskav podatak kada je očuvanje okoliša u pitanju. U borbu protiv plastičnih vrećica krenuo je i DM koji u sklopu inicijative "Tu čuvam prirodu" daruje građanima 100 tisuća platnenih torba i poziva na ekološki odgovornu kupnju. Ekološke torbe proizvedene su u Hrvatskoj, a procjenjuje se kako će svaka platnena torba koju daruju zamijeniti bar 1000 plastičnih vrećica. Na taj način dm i URIHO su uspješno ostvarili suradnju u sklopu projekta Fashion.hr industrije.

 Zbogom plastici! 

– Sve koji u DM donesu najmanje 15 plastičnih vrećica, koje ćemo ekološki zbrinuti, nagradit ćemo popustom od 25% na kupnju 15 odabranih proizvoda te besplatnom platnenom torbom – istaknuo je direktor DM-a Mirko Mrakužić.Cilj je akcije motivirati građane na promjenu svijesti, ali i ponašanja.  

– Pri svakoj kupnji podsjetit ćemo svoje kupce na važnost ekološki prihvatljivog ponašanja, pa će tako kupci koji ne zatraže plastičnu vrećicu prilikom kupnje na blagajni DM-a dobiti 15 dodatnih bodova na DM Active Beauty kartici – napomenula je prokuristica DM-a Marinka Akrap. Inicijativu je podržalo i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. 

Edukacija je obavezna

 – Pogrešno postupanje s otpadom najčešće je prouzročeno neznanjem te je stoga iznimno važno kontinuirano podizati svijest građana i obrazovati nove naraštaje o mjerama zaštite okoliša i gospodarenja otpadom na okolišno prihvatljiv način – istaknula je Jasenka Nećak, ravnateljica Uprave za atmosferu i gospodarenje otpadom.  

DM-ova konferencija  održana je u Etnografskom muzeju u kojem se do kraja svibnja prikazuje izložba "Tko nosi ne prosi", a govori o tome što se nosilo u torbi nekad, a što se nosi danas. Muzej se pridružio DM-ovoj inicijativi i zbrinjavanju vrećica te prikuplja plastične vrećice, a u zamjenu daruje posjetiteljima platnene torbe. (mp/VLM)

Ključne riječi

Komentara 9

DE
deoderi
17:48 03.05.2011.

bravo,bravo,bravo!!!

RO
rotten
17:52 03.05.2011.

e to je lijepa gesta od strane DM-a a ne ono od Konzuma \" JU HUU mi imamo vrečice po samo 24,99\" ... Još jednom čestitke DM-u

OB
-obrisani-
15:32 03.05.2011.

Platnene torbe upotrebljavam od \"stoljeća sedmoga\", tako da odavno u kolekciji nemam nijednu plastičnu vrećicu. Dakle, podržavam DM-ovu akciju jer su te plastične vrećice nešto najgore što su mogli izmisliti. Zemljicu smo toliko onečistili da će se šteta sanirati stoljećima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije