Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne podmićujte ga...

Jede li vaše dijete isto što i vi, bit će zdravije...

majka, dijete, djeca, odmor, hladovina, sendviči (1)
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
13.05.2013.
u 12:05

"Normalni" obroci najbolji su za dijete. Ona koja ne jedu jednako kao i roditelji imaju nutritivno siromašniju prehranu...

Znanstvenici sa sveučilišta u Edinbourghu analizom prehrambenih navika dvije tisuće djece otkrili su da ona koja jedu manje međuoboka (čokoladica i grickalica) i hrane se isto kao i njihovi roditelji, imaju idealnu tjelesnu težinu i pravilan razvoj. Prehrambene navike koje usvoje kao mali ostaju u njihovoj svijesti, pa one drastično smanjuju mogućnost pretilosti u odrasloj dobi.

Istraživanje je pokazalo da se prvorođena djeca obično hrane bolje od mlađe braće ili sestara, što znanstvenici tumače društvenim pritiskom, ali i roditeljskim popuštanjem i \"podmićivanjem\" brzom hranom u slučaju kad dijete izrazi da je gladno ili mu je dosadno.

I prijašnja su istraživanja pokazala da su djeca koja jedu s roditeljima zdravija, pa znanstvenici poručuju da su tradicionalni obiteljski obroci u kojima se jede ista hrana neizostavni ritual žele li roditelji stvoriti zdrave prehrambene navike kod djece, piše Guardian.

- Nudeći djeci zasebnu hranu za glavni obrok često može rezultirati da djeci nedostaje osnovnih nutrijenata, a to se događa u slučajevima kada djeca jedu različitu hranu, primjerice u restoranima - govori koautorica studije Valeria Skafida.

Stoga, ako ste roditelj, sljedeći puta nemojte popuštati i dijetetu u ruke \"tutnuti\" čokoladicu kako bi ih smirili, a pogotovo nemojte izvoditi \"cirkuse\" i pristajati da mu se slaže poseban obrok. Isto vrijedi i kad ste u restoranu. Vjerujte, dijete že vam kasnije biti zahvalno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije