Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO RUHO DOMA

Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije

Pevex
Foto: Shutterstock
1/5
06.04.2021.
u 09:00

Proljeće – ptice cvrkuću, lukovice niču, a mi počinjemo izmicati iz zimskog sna. Mnogi bi se složili, nema boljeg vremena za obnovu doma od proljeća

Nakon duge, hladne zime, projekt proljetne renovacije izvrstan je način za pomlađivanje doma. Zimsko vrijeme može uzrokovati kašnjenja u pošiljkama materijala, izložiti unutrašnjost jakim udarima hladnog zraka i općenito stvoriti neugodnu radnu atmosferu. Proljeće s druge strane, predstavlja idealno godišnje doba za uvođenje nekih promjena pa tako i renovaciju doma.

Razlozi tomu su vrlo jednostavni. Vremenski uvjeti su prva i glavna prednost renoviranja doma tijekom proljeća jer temperature nisu ni previsoke ni preniske. Isto tako renoviranje se ne mora vezati samo za unutrašnjost vašeg doma, budući da za sve projekte u vrtu proljeće označava početak vegetacijske sezone. To znači da nema boljeg vremena za sadnju novog cvijeća, grmlja i drveća, a naredni ljetni mjeseci potaknut će brzi period rasta, što znači da će vaš vrt sazrjeti začas. Sunčeva svjetlost produljava se iz dana u dan, kiša smanjuje, a temperature u većini dijelova svijeta i dalje se mogu kontrolirati.

Nadalje, proljeće je poznato kao pametno vrijeme za prodaju kuće, stoga svatko tko želi nadodati vrijednost vlastitoj imovini, rano proljeće predstavlja dobru priliku za preuređivanje – što bliže glavnom marketinškom satu. Također, proljeće nudi rijetki prozor tišine u kalendarima većine ljudi. To znači da projektu možete posvetiti punu pažnju i smanjiti šanse za prekid u ključnim trenucima.

U konačnici, za velike adaptacije ima smisla dati si veći vremenski okvir za završetak posla jer nije neobično da veliki projekti prekorače konačni rok. Zato je ovdje ključno izbjegavanje zime jer loši vremenski uvjeti mogu izazvati pustoš na vanjskim projektima dok kiša i jaki vjetrovi mogu uzrokovati oštećenje izloženih materijala.

Pripremi se za proljetnu renovaciju

Renovacije znaju biti prilično složeni i dugotrajni procesi, stoga je bitno dobro se nositi s tako teškim situacijama i uvijek ostati pozitivan. Kako bi se s optimističnim stavom upustili u proljetne renovacije za vas smo pripremili nekoliko savjeta kojima bi se trebali voditi kada planirate preuređenje vašeg doma.

Za početak trebate biti svjesni da se najbolji projekti ne moraju uvijek vizualno isticati. Drugim riječima, nadogradnje poput električnih i vodovodnih mogu poboljšati sigurnost i učinkovitost vaše kuće, dok je dodavanje novog prostora za pohranu stvari renovacija koja uvijek predstavlja dobar izbor. Međutim, strukturna pitanja i hidroizolacija uvijek bi trebali biti na vrhu popisa prije nego što se započnu bilo koji drugi projekti. Tako primjerice nema smisla stavljati novu kupaonicu na iskrivljeni pod ili oštetiti novu sobu zbog curenja temelja ili krova.

Zimsko vrijeme predstavlja veliki izazov za rad na vanjskom prostoru dok nadogradnje u proljeće daju mogućnost uživanja u terasi cijelo ljeto
Foto: Shutterstock

Nadalje, nemojte zaboraviti na vaš vrt, balkon ili terasu koje je uvijek najbolje uređivati tijekom proljeća. Upravo nadogradnje poput izgradnje nove terase ili obnavljanja postojeće sve su popularniji projekti renovacija u proljeće. Zimsko vrijeme predstavlja veliki izazov za rad na vanjskom prostoru dok nadogradnje u proljeće daju mogućnost uživanja u terasi cijelo ljeto. Isto tako, uređenje dvorišta materijalima poput kamena, povezane cigle i sl. stvara vizualnu privlačnost, a dodavanje grmlja ili drveća razbija linearne linije eksterijera.

Ono što je bitno kod svake  renovacije je da voditelja gradnje i potrebne materijale odaberete dovoljno unaprijed. To je iznimno bitno jer svi projekti obnove doma uključuju više faza i puno vremena, pa što prije počnete planirati to ćete biti spremniji. Ako projekt zahtijeva dozvole, morat ćete ih predati i odobriti prije početka gradnje, a građevinski inspektori također će se morati prijaviti u određenim fazama projekta i to sve vremenski traje. Također, niste jedini koji će se odlučiti za proljetne renovacije stoga, materijali koje želite mogu nestati radi velike potražnje ili izvođači radova nisu slobodni onda kada vama treba jer ih je netko već odavno prije rezervirao.

Renovacije mogu biti prilično zabavne, ali i složene i teške, stoga je bitno da ne dopustite da se vaša renovacija pretvori u horor priču. Postoji puno izvrsnih izvođača, ali postoje neki koji vam mogu previsoko naplatiti nekvalitetne rezultate, zato je bitno od dobavljača tražiti reference te ih istražiti prije nego što potpišete bilo što ili predate novac. Iznimno je bitno da u planiranju projekta ne zaboravite uspostaviti rezervni fond za pokrivanje neočekivanih problema i troškova kako biste bili spremni za sva potencijalna iznenađenja.

Kod renovacija doma potrebno je, prije upuštanja u njih, razmotriti povrat ulaganja u projekt i u novčanoj i emocionalnoj vrijednosti. Kada je riječ o obnovi kuće, ključni čimbenik koji treba imati na umu je povrat uloženog. Čak i ako ne planirate prodati svoj dom u bliskoj budućnosti, morat ćete razmotriti kako projekt obnove može utjecati na vrijednost vašeg doma. Tako su renoviranje kuhinje i kupaonice uvijek na vrhu liste popularnih projekata koji nude najbolji povrat ulaganja, no ne morate samo rušiti zidove i graditi dodatke kako bise dobili velike prinose. Male nadogradnje dizajna i dekora vaš dom učinit će funkcionalniji, gostoljubivijim i ugodnijim. Ono dodaje uživanje u prostoru što je također od iznimne vrijednosti.

Projekti za manji proračun su nanošenje svježeg sloja boje, ugradnja novih lajsni, preuređivanje ormara i sl.
Foto: Shutterstock

Za kraj, budite svjesni da limitirani budžeti ne moraju uvijek označavati male renovacije. Drugim riječima, postoji mnogo projekata obnove doma koje možete započeti čak i ako radite s manjim proračunom kao što su nanošenje svježeg sloja boje, ugradnja novih lajsni, preuređivanje ormara, nadogradnja vrata, kvaka ili kuhinjskih pozadinskih pločica. Ako ste spremni renovaciju odraditi samostalno, novac ušteđen za angažiranje projektanata možete iskoristiti za kupnju ljepših završnih dodataka ili kvalitetnijih materijala.

Sve na jednom mjestu

Kako bi proljetne renovacije mogle teći glatko, odaberite jednu od trgovina koja ima sve što vam treba, bez obzira o projektu kojem se radi. Šetanje od dućana do dućana kako bi kupili sve što je potrebno, može biti prilično iscrpljujuće, ali i veliki gubitak vremena.

Zato Pevex u svojim prodajnim centrima ima sve što vam može zatrebati kako bi građevinski radovi bilo koje prirode započeli u najboljem mogućem svjetlu.  Njegov asortiman je toliko bogat da se kreće od obične boje za zidove i vrhunske stolarije do  kojom će se svaka dizajnerska ideja uspješno provesti u djelo.

Sve za kupaonicu na jednom mjestu – Pevex
Foto: PEVEX

Tako ćete u Pevexu primjerice pronaći sve za preuređenje kupaonice kao što su osnovni ručni alati, pričvrsni elementi, sve od instalacija, keramika te u konačnici sve od ostalih sanitarija koje su potrebne za funkcionalnu kupaonicu. Malo je reći da u Pevexu možete pronaći bilo što, no upravo primjer s kupaonicom pokazuje kako odabirom ovog dućana nećete pogriješiti.

Ukoliko se želite samostalno iskušati u majstorskim poslovima, Pevex na svojoj Internet stranici nudi vrlo detaljne upute kako ovladati osnovnim građevinskim vještinama – kako postaviti laminat, pločice, sudoper i slično. Osim YouTube videa koji detaljno putem slike prikazuje svaki korak, dostupne su i pismene upute koje možete pročitati kako video ne bi morali svako malo vraćati unazad.

Upustite se u jednostavne majstorske zanate uz detaljne upute na www.pevex.hr
Foto: Shutterstock

Uz Pevexov asortiman lako ćete se odvažiti u proljetnu renovaciju bez obzira koliko ona velika bila. Oboružajte se optimizmom, pratite dane savjete i radovi u vašem domu mogu početi.

Sadržaj nastao u suradnji s Pevexom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije