Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i ugroziti samopoštovanje

Istraživanja pokazala kako sve dating aplikacije mogu narušiti naše mentalno zdravlje

Shutterstock
11.02.2022.
u 07:00

Ignoriranje poruke ili propuštanje dogovorenog spoja može povrijediti osobu, ali i uzrokovati ljutnju, agresiju i samoprezir, kaže autorica studije o utjecaju dating aplikacija.

Iako je proces traženja partnera i dogovaranja zajedničkog izlaska evoluirao od vremena kad su mladići djevojkama kucali na vrata i spoj dogovarali s njihovim očevima, istraživanja su pokazala da dogovaranje spojeva i izlasci u digitalnom dobu nikako neće poboljšati naše mentalno zdravlje, dapače.

Znanstvenici tako tvrde da će dating aplikacije kao što su npr. Tinder, Grindr, Bumble i Badoo na više različitih načina narušiti naše mentalno zdravlje.  

U dopisivanju često koristite emoji srca? Evo što svako od njih označava

1/16

Negativna slika tijela

Studija Sveučilišta u Teksasu iz 2016. pokazala na više od 1200 sudionika da oni koji koriste dating aplikacije imaju veće šanse razviti negativnu sliku o vlastitom tijelu. I muškarci i žene koji se koriste Tinderom pokazali su naime manje zadovoljstvo izgledom svog lica i svog tijela od onih koji spojeve dogovaraju uživo, a ne online.

Samopoštovanje

Budući da većina aplikacija za upoznavanje uključuje i fotografije profila, njihovim se korisnicima smanjuje samopoštovanje, pokazalo je istraživanje u Teksasu.

- Očekujući da će ih drugi promatrati i ocjenjivati korisnici spomenutih aplikacija mogu postati akutno usredotočeni na sebe - rekla je za msn glavna autorica studije dr. Jessica Strubel, a to, kaže ona, s vremenom povećava samoobjektizaciju, izaziva omalovažavanje vlastitog tijela i niže samopoštovanje.

Foto: Shutterstock

Povrijeđenost zbog odbijanja

Ignoriranje poruke ili propuštanje dogovorenog spoja može osobu povrijediti ali također uzrokovati i ljutnju, agresiju i samoprezir.

“Ghosting” ili ignoriranje komunikacije postalo je uobičajeno u svim oblicima odnosa i doživi ga oko 50 posto korisnika dating aplikacija, što prema dr. Strubel potencijalno ostavlja velike emocionalne posljedice.

Problemi u komunikaciji

Komunikacija putem e-maila, Instagrama, Snapchata ili SMS-a lako može biti pogrešno protumačena i dovesti do nesporazuma.

Jedan od načina da osigurate jasnu komunikaciju s online partnerom je da se osobno upoznate: istraživači sa Sveučilišta Južna Florida otkrili su tako da je idealno vrijeme za susret uživo između 17 i 23 dana nakon slanja prve poruke.

Foto: Pixabay.com

Izolacija

Iako nam online izlasci otvaraju više mogućnosti, također nas i udaljuju od ljudi jer je komunikacija putem ekrana individualna, a studija iz 2017. pokazala je na više od 1700 odraslih jasnu povezanost između korištenja društvenih medija i telefona i jakog osjećaja društvene izolacije.

Previše izbora

Obilje izbora vodi ka većim očekivanjima i konačno ka žaljenju, kaže dr. Strubel; kad na primjer nađemo mnoštvo atraktivnih profila na stranici za upoznavanje, uglavnom ćemo na kraju biti razočarani svojim izborom i pitati se je li neka alternativa bolja.

Ovisnost

Zbog nepredvidive prirode društvenih mreža (i toga što na primjer ne znamo hoćemo li primiti poruku ili ne), stalno provjeravamo svoje telefone u nadi da ćemo dobiti tu željenu “nagradu",  što u mozgu oslobađa dopamin, pa ponašanje može prijeći u ovisnost. 

Djevojka ostala šokirana prijedlogom aplikacije za spojeve: "Zaista neugodan spoj!"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije