Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte!

Isprobajte ovaj trik za čišćenje pletenog namještaja kako bi duže trajao!

shutterstock
25.04.2023.
u 15:30

Bilo da želite očistiti namještaj od prirodnog pruća ili noviji sintetički komad od pruća, ovdje je sve što vam je potrebno za obavljanje posla.

Lagani, prozračni stil pletenog namještaja čini ga savršenim dodatkom terasi ili čak u sobi gdje želite postići dojam opuštenosti i atmosferu kao da ste na otvoreno. Riječ pruća zapravo se odnosi na tkani izgled koji je zaštitni znak stila. Ta tkana konstrukcija može otežati čišćenje pletenog namještaja jer se prljavština i plijesan mogu uhvatiti u tkanje. Tradicionalno se pruća izrađivala od drva ili biljnih vlakana, poput bambusa, vrbe ili ratana, ali danas ćete pronaći puno pletenog vanjskog namještaja izrađenog od smole i drugih sintetičkih materijala koji bolje podnose vremenske uvjete i mnogo ih je jednostavnije održavati čistim od prirodnog pruća, prenosi Real Simple. Bilo da želite očistiti namještaj od prirodnog pruća ili noviji sintetički komad od pruća, ovdje je sve što vam je potrebno za obavljanje posla.

Što ćete trebati:

Za čišćenje smole ili sintetičkog pruća:

  • Crijevo za polijevanje
  • Meka četka ili tkanina

Za čišćenje prirodnog pruća:

  • Usisavač s četkom
  • Krpe od mikrovlakana
  • Četkica za zube ili kist

Kako očistiti sintetičko pruće?

Čišćenje sintetičkog pruća mnogo je jednostavniji postupak od čišćenja prirodnog pruća, jer se može sigurno isprati crijevom i ribati blagim deterdžentom.

1. Uklonite jastuke: Skinite jastuke i operite ih prema uputama proizvođača. Obično je dovoljno brisanje vlažnom krpom, možda s malo deterdženta za pranje posuđa ili nekog drugog blagog sapuna.

2. Isperite ga vodom: Upotrijebite svoje vrtno crijevo za ispiranje prljavštine ili plijesni. Izbjegavajte snažnu mašinu za pranje, koja bi mogla rastegnuti ili oštetiti materijal. Ako nemate vrtno crijevo, poslužit će i kanta za zalijevanje koju po potrebi dopunite.

3. Očistite deterdžentom: Koristite deterdžent za suđe razrijeđen u vodi kako biste dobro izribali svoj pleteni namještaj. Koristite mekanu četku ili krpu i izbjegavajte bilo što abrazivno što bi moglo oštetiti završni sloj.

4. Isperite: Koristite crijevo (ili kantu za zalijevanje) da isperete sapun i prljavštinu.

5. Pomozite svom pletenom namještaju da se brzo osuši: Operite svoj namještaj od pruća na sunčan, vjetrovit dan ili postavite ventilatore koji će mu pomoći da se brzo osuši kako biste smanjili mogućnost stvaranja plijesni

Kako očistiti prirodno pruće?

Prirodno pruće može oslabiti i oštetiti se ako je redovito izloženo vremenskim uvjetima, osobito vlazi, pa ga je najbolje koristiti u natkrivenim prostorima, poput trijema. Redovito održavanje može pomoći da vaše pletivo godinama izgleda poput novog.

1. Redovito usisavajte ili brišite prašinu: Tkani materijal može uhvatiti dosta prašine i prljavštine, pa će redovito brisanje prašine krpom od mikrovlakana ili usisavačem s nastavkom četke pomoći u održavanju.

2. Pleteno pruće perite nježno: Možete koristiti blagi tekući deterdžent za suđe s toplom vodom ili razrijeđeni sapun na bazi ulja i vlažnu krpu od mikrovlakana da pređete preko prljavih područja, a zatim je isperite čistom vodom. Neki stručnjaci preporučuju samo korištenje sapunice kako bi se smanjila vlaga na vašem prirodnom pruću.

3. Očistite plijesan: Plijesan je redoviti problem s vanjskim namještajem, ali ga je lako očistiti. 'Možete upotrijebiti mješavinu octa i vode u omjeru 50/50 za uklanjanje plijesni s pletera', kaže Katie Berry, stručnjakinja za čišćenje i osnivačica Housewife How-Tos, 'Nježno ribajte, imajući na umu da je pruće krhko kad je mokro, i isperite ga vodom'.

4. Ostavite da se potpuno osuši: Ne stavljajte ništa na namještaj od pruća dok se potpuno ne osuši. 'Pletivo olabavi kada je mokro i steže se dok se suši, tako da bilo kakva težina na njemu kada je mokro može uzrokovati gubitak oblika', kaže Katie. Ventilator, sunčeva svjetlost ili dobar povjetarac mogu pomoći da se namještaj brže osuši.

5. Hidratizirajte svoje pruće regeneratorom: Nakon dubinskog čišćenja možete regenerirati svoj pleteni namještaj kako ne bi postao lomljiv. 'Neobojeno šiblje i ratan za zatvorene prostore godinama će izgledati novo ako ga hidratizirate regeneratorom za šibu ili čak mineralnim ili lanenim uljem', kaže Katie. 'Ako koristite ulje, utrljajte ga bijelom krpom i ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim uklonite sav višak. Ponovno nanesite ako je potrebno tako da dobijete ravnomjeran sloj', dodaje.

Stručnjakinja podijelila recept za otopinu koja prašinu drži dalje od namještaja i do mjesec dana:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije