Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije sve u genima

Ispada vam kosa? Otkrijte moguće uzroke

KOsa
Foto: Duško Jaramaz/PIXSEL
18.11.2013.
u 11:00

Razlozi mogu biti sasvim jednostavni, ali mogu biti i pokazatelj nekih dubljih zdravstvenih problema. U većini slučajeva gubitak kose može se spriječiti ili ublažiti.

Istina je da muškarci više gube kosu nego žene, no ima više razloga zašto se to ženama događa. Razlozi mogu biti sasvim jednostavni, ali mogu biti i pokazatelj nekih dubljih zdravstvenih problema. U većini slučajeva gubitak kose može se spriječiti ili ublažiti.

Bilo koja vrsta fizičke traume, operacija, prometna nesreća, teška bolest, pa čak i gripa može dovesti do privremenog gubitka kose. Kosa ima programirani životni ciklus, a jedan stresan događaj može to poremetiti, objašnjava dermatolog Marc Glashofer iz New Yorka. Gubitak kose primjećuje se otprilike tri do šest mjeseci nakon doživljene traume. No, dobra vijest je da će kosa ponovno početi rasti kada se tijelo oporavi. No, gubitak kose može nastati i zbog jednostavnijih razloga.

Trudnice se često žale da im pojačano ispada kosa zbog jedne vrste fizičkog stresa, ali i utjecaj hormona tu ima veliku ulogu. Veća je vjerojatnost da će žena primijetiti da joj kosa ispada više nakon rođenja djeteta. Razlog je, tvrdi Glashofer, u tome što je porađaj jako stresan trenutak za ženu, ali objašnjava i da je taj gubitak kose privremen te da će kosa ponovno rasti istim svojim tempom nakon nekog vremena. Nije to ništa što bi nas trebalo posebno zabrinjavati, dodaje. 

Nuspojava nekih lijekova može biti gubitak kose, baš kao i previše vitamina A u organizmu. Dnevna vrijednost vitamina A je 5000 međunarodnih jedinica (IU) dnevno za odrasle i djecu stariju od četiri godine, a razni dodaci prehrani mogu sadržavati i 2500 do 10.000 IU. Kada se višak vitamina ukloni iz organizma, i kosa će ponovno neometano rasti, tvrdi Glashofer.

Nedostatak proteina može imati efekt kao i višak vitamina. To se najčešće događa za vrijeme dijete jer tada organizam taj nedostatak proteina pokušava nadomjestiti iz drugih izvora i zaustavlja rast kose. Osobe mogu malo teže povezati ovaj uzrok s obzirom na to da se gubitak kose ili zaustavljanje rasta može očitovati i dva do tri mjeseca nakon pada unosa proteina. Dermatolozi savjetuju da se proteini mogu nadoknaditi i iz drugih namirnica koje se mogu konzumirati i tijekom dijete. To su riba, meso i jaja.

Žene koje su rodile već su se susrele s problemom ispadanja kose tijekom trudnoće zbog utjecaja hormona. Upravo hormoni u ženskom tijelu mogu dovesti do gubitka kose i kod žena koje nisu u drugom stanju. Uzimanje kontracepcijskih pilula može narušiti balans hormona u organizmu, baš kao i menopauza.

Emocionalni stres može imati jak utjecaj na gubitak kose, no manji nego fizička trauma. Osobe koje su anemične također imaju velik stupanj rizika za gubljenje kose. Jedna od deset žena u dvadesetim godinama pate od anemije prouzročene gubitkom željeza u krvi. Jednostavno vađenje krvi i laboratorijska obrada mogu otkriti je li ovo jedan od razloga gubitka kose.

Nedostatak vitamina B još je jedan od razloga gubitka kose, ali se isto tako može jednostavno riješiti. Jedan od uzroka koji ima puno teže posljedice je lupus, autoimuno oboljenje, jer u tim slučajevima kosa neće ponovno izrasti. Naglo smanjenje težine može dovesti do toga da kosa postane tanja, a gubitak kose može nastati i kod osoba koje često agresivno tretiraju svoju kosu, rade čvrste pletenice ili jako zatežu kosu.

>>Med, limun i jogurt za prirodan sjaj kose

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije