Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za vaše dobro

Imate problema s mokrenjem? Ove namirnice i pića trebali biste izbjegavati…

Shutterstock
20.02.2024.
u 13:30

Neka hrana i piće zapravo mogu izazvati iritaciju mjehura ili pogoršati simptome

 

Vjerojatno ste upoznati s hranom koja nije dobra za vaše srce. Ali kada je u pitanju vaš mjehur, moguće je da niste uzeli u obzir korelaciju između prehrane i mokrenja. Osim ako ste imali infekciju urinarnog trakta, patili ste od curenja urina ili imali potrebu za učestalim mokrenjem, možda vam to nije palo na pamet, piše Huffpost. 

Neka hrana i piće zapravo mogu izazvati iritaciju mjehura ili pogoršati simptome. Prema dr. Aniki Ackerman, specijalistici urologije, "za pacijente s osjetljivim mjehurom ili preaktivnim mjehurom (OAB), važno je shvatiti da prehrana može pogoršati njihove simptome." Čak i ako imate zdrav mjehur, korisno je znati koje namirnice mogu biti loše za vaš mjehur.

VEZANI ČLANCI:

“Svijest o namirnicama koje mogu prouzročiti iritaciju može biti korisna kako bi se spriječili simptomi kod onih koji trenutačno nemaju briga”, rekla je Aleece Fosnight, medicinska sestra s posebnim znanjem iz područja zdravlja žena i urologije. U nastavku, urolozi i medicinski stručnjaci naveli su hranu i pića koja biste trebali ograničiti ili izbjegavati radi zdravog mjehura.

Kava: “Kofein u kavi poznat je diuretik, što znači da potiče proizvodnju više mokraće, povećavajući učestalost mokrenja”, objasnila je stručnjakinja. “Primijećeno je da kofein također povećava hitnost mokrenja, čineći kontrolu mjehura težom i povećavajući vjerojatnost od inkontinencije”, dodala je. Oni koji već imaju bolove ili često mokre možda će trebati ograničiti ili potpuno eliminirati kavu dok simptomi ne popuste. “Potpuno izbjegavanje kave može biti nužno za neke osobe koje se bore s preaktivnim mjehurom ili bolovima u mjehuru”, navodi stručnjakinja.

Agrumi: Agrumi su zdravi, ali ako patite od bilo kakvih simptoma, bolje je ograničiti ili smanjiti njihov unos u prehrani. Grejp ili naranče, uključujući sokove, voće su s visokim sadržajem kiseline, koja može izazvati iritaciju sluznice mjehura i povećati bol u mjehuru.

GALERIJA: Stavljate WC papir na dasku na javnom toaletu? Prestanite što prije! 

1/5

Rajčice: Rajčice su vrlo kisele, što može biti notorni okidač za bol u mjehuru kod mnogih osoba. Rajčice povećavaju kiselost urina i značajno izazivaju iritaciju sluznice mjehura, a najgore su kuhane rajčice. One postaju kiselije što se duže kuhaju i stoga su manje iritantne za mjehur kada su svježe, no stručnjaci ipak preporučuju ograničavanje ili potpuno izbjegavanje proizvoda na bazi rajčice za one koji imaju probleme s mjehurom.

Mesne prerađevine: Urolozi predlažu smanjenje učestalosti konzumiranja prerađenog mesa, poput suhomesnatih proizvoda. Dodaci koji produžuju rok trajanja prerađenog mesa i dodaju mu okus nisu dobri za vaš mjehur. Mnogi od tih mesnih proizvoda sadrže nitrate, koji su mješavina spojeva dušika i kisika. Nusproizvodi nitrita dodanih crvenom mesu povezani su s povećanim rizikom od raka mjehura.

VEZANI ČLANCI:

Začinjena hrana: Začinjena hrana iritira sluznicu mjehura i uzrokuje pogoršanje simptoma. Urološki kirurg dr. Seth Cohen izjavio je:  "Začinjena hrana može aktivirati cistitis, stoga bi je potencijalno trebalo ograničiti.”

Gazirana pića: Gazirana pića sadrže kofein koji je prirodni diuretik i uzrokuje dehidraciju, te šećer koji povećava kiselost urina, što dovodi do povećanog rizika od infekcija mjehura. Osim toga, gazirana pića sadrže ugljični dioksid, koji izaziva iritaciju mjehura, što dovodi do simptoma urinarnih problema.

Duhan: Duhan je najveći faktor rizika za rak mjehura, iako to nije dobro poznato. Tvari u duhanu filtriraju se kroz bubrege i izlučuju putem urina. Te kemikalije uzrokuju promjene u stanicama koje vode do raka mjehura.

Savjeti stručnjaka: Uz izbjegavanje navedene hrane, većina urologa savjetuje povećanje unosa vode za zdrav mjehur. Piti puno vode kad već imate problema može djelovati kontraintuitivno, ali ako je unos vode raspoređen tijekom cijelog dana, to pomaže razrjeđivanju urina i pomaže u sprječavanju iritacije.

Nedostaje vam energije kroz dan? Pojačajte je s ovim stvarima – umjesto nekoliko šalica kave:

Komentara 1

MO
montello
09:36 21.02.2024.

najnbolje piti caj od brusnice i uvin caj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije