Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opuštanjem do zdravlja

Imate li naviku 'ubiti oko'? Evo zašto biste trebali

spavanje
Foto: Thinkstock
20.02.2015.
u 17:05

Studije su pokazale kako uvriježena navika da se poslijepodne malo prilegne itekako ima smisla

Bračni par iz Zagreba već godinama ne propušta u siječnju odlazak u toplice.

Ostaju po pet-šest dana, vrate se osvježeni i odmoreni i prije bi se, kažu, odrekli mora nego toplica.

– Zbog posla ni ljeti ne uspijevamo na dulji odmor, ali kad bismo morali birati – toplice i zimski odmor odnijeli bi prevagu.

Ljetne gužve i vrućine znaju biti zamorne, a tih nekoliko dana u toplicama posvetimo se sebi, plivamo, šećemo, za razliku od svakodnevice čak i doručkujemo, što inače obično preskačemo. Dobro se naspavamo i doista se kući vratimo odmoreni i preporođeni – pričaju naši sugovornici.

Zimski mjeseci upravo i jesu sezona odmora u toplicama. Uz, dakako, skijanje, koje mnogi kombiniraju i s odlaskom na bazen, saunu i sl. Kako god, predahnuti je važno u svako godišnje doba.

Ne pred televizorom

Stručnjaci podsjećaju da odmor nikad nije gubitak vremena, da on obnavlja organizam i da je u konačnici jedan od ključnih čimbenika za dobro zdravlje. Odmor je, kažu, biološka potreba i tijelu je nužan jednako koliko i, recimo, hrana.

Pri tome, odmor definitivno nije izležavanje pred televizorom. Jedan od razloga je i taj što mozak i dalje užurbano radi dok gledamo televiziju. Kako unutarnja napetost onemogućuje odmor, prvo je pravilo dobrog, kvalitetnog odmora – opuštanje.

Pomoći će već nekoliko dubokih udaha. Izvrstan je primjer kvalitetnog fizičkog odmora, koji uključuje duboko disanje, dnevni odmor od 15 minuta do pola sata. Neke su studije pokazale da su osobe koje svakog dana prilegnu dvadesetak minuta na poslu i do 40 posto efikasnije od onih koji se ne priušte taj dnevni predah.

Osim fizičkog, struka poznaje i društveni, mentalni te duhovni odmor. Društveni odmor je, recimo, vrijeme koje provodimo s prijateljima i obitelji ili u neobaveznom razgovoru s kolegama na poslu. Dokazano je da pričanje s prijateljima snižava razinu hormona stresa. Mentalno se odmoriti znači odustati od pokušaja da što više stvari i obveza odrađujemo u isto vrijeme. Ne preporučuje se čak ni jesti pred televizorom jer mozgu trebaju razdoblja kad je usredotočen na jednu jedinu stvar. Mentalni odmor može biti već i pogled u prazno dok se u glavi redaju lijepe morske slike s lanjskog ljetovanja.

Duhovni odmor uključuje ponavljanje; molitve ili pjevanje. Skeniranja mozga pokazala su da se neki njegovi dijelovi šire (naročito oni koji kontroliraju koncentraciju i pažnju), a američka su istraživanja pokazala da ljudi koji redovito mole ili pjevaju imaju nešto dulji životni vijek od vršnjaka. U svakom slučaju, savjet je stručnjaka, sve vrste odmora trebale bi biti svakodnevno zastupljene u našim životima. Kao i dobar san, naravno. Premor i manjak sna mogu prouzročiti više zdravstvenih problema, među kojima su, primjerice, depresija i pretilost.

Dobrobiti traju tjednima

Od svega se odmaknuti i dobro se odmarati, dakako, najlakše je upravo na odmoru. Dobrobiti pritom traju najmanje dva tjedna po povratku kući, ali mogu potrajati i dulje. Pogotovo ako se na vrijeme pripremimo za povratak s odmora i susret sa svakodnevicom.

– To bi značilo ne ostaviti prije godišnjeg gomilu obveza koje ćemo rješavati kad se vratimo, ne vraćati se zadnji dan s odmora, a barem dva dana prije povratka na posao uvesti navike vezane uz prehranu i vrijeme odlaska na spavanje, a kakve imamo kad smo u uobičajenom, radnom ritmu – savjetuje life coach Tatjana Divjak.

>>Sve ono što nismo znali o tihom ubojici – stresu!

>>VIDEO Dijete vam je pod stresom? Pomozite mu

 

Komentara 1

MA
majanic
17:41 20.02.2015.

Kako se postaje "trenerica za upravljanje životom" ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije