Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Imate bijeli jezik? Postoji razlog zašto se to događa, a i načini na koje mu možete vratiti boju

Shutterstock
16.06.2023.
u 07:00

Redovitim uklanjanjem izlučevina s jezika možete “očistiti” i provoditi stalnu detoksikaciju organizma

Proizvodi vitalnih aktivnosti koje se odvijaju u našim tijelima ne potječu samo iz urina, izmeta i znoja, već i kroz jezik. Na površini jezika imamo male izbočine koje se nazivaju papile i tamo se pohranjuju neke čestice hrane, bakterije i mrtve stanice. Nakupljanje ovih tvari može uzrokovati bijelu promjenu boje.

Redovitim uklanjanjem izlučevina s jezika možete “očistiti” i provoditi stalnu detoksikaciju organizma. Čišćenje jezika poboljšava osjetljivost okusnih pupoljaka, osvježava dah, a također sprječava nastanak karijesa, plaka i bolesti desni. Evo jednostavnih načina koji vam mogu pomoći u 'liječenju' bijelog jezika i održavanju zdravih usta, piše Bright Side.

VEZANI ČLANCI:

Bijeli jezik može biti pokazatelj različitih bolesti ili posljedica završetka liječenja. Stanje jezika uvijek se koristilo za dijagnosticiranje bolesti u tijelu. Jezik nam pokazuje da nešto nije u redu s tijelom prije pojave boli i može otkriti prisutnost bolesti. Nekada su drevni iscjelitelji vjerovali da pacijent nije potpuno izliječen sve dok jezik ne izgleda zdravo, čak i ako su svi simptomi osnovne bolesti već nestali. Bijeli jezik može zabrinuti jer to nije normalno stanje, ali većinu vremena je bezopasno. Postoje slučajevi u kojima bijela boja može biti upozorenje na infekcije.

Stvaranje bijelog ili drugog plaka na jeziku može biti uzrokovano mnogim stvarima, ali to je inače povezano s našom zubnom higijenom. Stvari kao što su suha usta, temperatura, pušenje, alkohol, disanje na usta, antibiotici itd., mogu biti uzrok bijelog jezika. To također može biti znak oslabljenog imuniteta ili nedostatka nekih vitamina ili minerala u tijelu. Ako imate druge simptome kao što su bol i osjećaj peckanja, bolje je provjeriti sa svojim liječnikom hoće li vam trebati dodatno liječenje.

Savjeti za čišćenje i dezinfekciju jezika: Postoje trikovi koji vam mogu pomoći da prirodno očistite i dezinficirate jezik. Pomoći će vam da poboljšate zdravlje desni, pa čak i zuba.

Češnjak: Nevjerojatno je, zar ne? Uostalom, navikli smo na činjenicu da je češnjak uzrok neugodnog zadaha, a ne da je koristan za čišćenje usta. Zanemarite prijašnja uvjerenja o češnjaku i nemojte se bojati jesti ga sirovog – pomoći će vam ubiti bakterije i riješiti se bijelog jezika.

VEZANI ČLANCI: 

Aloe vera: Aloe ima protuupalna i ljekovita svojstva. Da biste ubili klice na jeziku i desni, možete koristiti proizvode poput paste za zube i vodice za ispiranje usta koji uključuju aloe veru ili piti sok od aloe vere.

Sol: Sol je jedan od najboljih alata za čišćenje jezika. Abrazivne čestice soli će ukloniti nečistoće i mrtve stanice sa jezika. Pospite malo soli na jezik i lagano četkajte četkicom za zube jednu minutu. Zatim isperite usta vodom. Ponovite dva puta dnevno.

Kurkuma: Kurkumanije samo začin, već i izvrsna alternativa antiseptičkim lijekovima za usta. Pomiješajte kurkumu i sok od citrusa dok ne dobijete pastu. Utrljajte pastu na jezik 2 minute, a zatim temeljito isperite toplom vodom. Kurkuma nije samo začin, već i izvrsna alternativa antiseptičkim lijekovima za usta. Pomiješajte kurkumu i sok od citrusa dok ne dobijete pastu. Utrljajte pastu na jezik 2 minute, a zatim temeljito isperite toplom vodom. 

Četkica za zube: Kako biste uklonili mrtve stanice i bakterije zbog kojih imate bijeli jezik, pokušajte nježno četkati jezik četkicom za zube od baze do vrha jezika. Nemojte jako pritiskati i uzmite si vremena, također ne zaboravite oprati jezik dok perete zube, to je jednako važno za zdravlje vaših usta.

Dezinfekcijska vodica za ispiranje usta sa začinskim biljem i solju: Bilje ima ljekovita svojstva - poput kamilice, mente i kadulje. Uzmite žlicu suhe kamilice, žličicu mente i žličicu kadulje i prelijte je s 4 šalice proključale vode. Pričekajte da se juha ohladi i procijedite. Zatim u juhu dodajte žlicu soli. Gotovo! Ispirite usta s ovom prirodnom vodicom za ispiranje dva puta dnevno nakon pranja zubi kako biste vidjeli rezultate na svom jeziku.

Soda bikarbona: Soda bikarbona je sastojak koji ima nevjerojatno puno namjena, od pečenja do zdravlja usta - to je poput čarobnog sastojka. Prema nekim istraživanjima soda bikarbona može povećati pH naših usta i jezika, što rezultira smanjenjem broja bakterija. Uzmite limunov sok i napravite pastu koju ćete koristiti kao piling za uklanjanje mrtvih stanica i bakterija s jezika.

Koristite strugalicu za jezik: Poput četkice za zube, strugalica za jezik se također može koristiti za uklanjanje bakterija baš kao što ih uklanjamo sa zuba četkanjem. Na površini jezika se nakupljaju bakterije i mrtve stanice, pa ih ovom metodom u biti 'skidamo' s jezika. Ispravan način korištenja je da ju postavimo na sam stražnji dio jezika i povučemo prema vrhu jezika. Isperite strugalicu i ovu metodu čišćenja možete ponoviti više puta. 

Stomatolog otkrio: Ova pića trebate izbjegavati prije i nakon dolaska na pregled!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije