Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvijezda svakog stola

Imamo super prijedloge slastica s IG-a i TikToka: Jamčimo sjajne okuse, a izvedbu prepuštamo vama

dolcela
Foto: Shutterstock
1/5
25.03.2024.
u 10:34

Proljeće je ove godine pokucalo na vrata puno ranije nego što smo očekivali, a iako je tek početak ožujka, pripreme za Uskrs u punom su jeku.

Trgovine su već preplavile dekoracije i pastelne boje stoga su mnogi od nas već krenuli s planiranjem blagdanskog stola – od dekoriranja pisanica, slasnih slanih jela, koja se poslužuju za uskršnji doručak i ručak, ali zvijezda svakog stola uvijek su kolači koji će razveseliti najmlađe, ali i one starije.

Ideja je mnogo – neki preferiraju tradicionalne recepte, koji ih podsjećaju na djetinjstvo, dok drugi biraju moderne poslastice koje se pripremaju brzo, a jamče sjajan okus. Mi smo ove godine inspiraciju odlučili potražiti na društvenim mrežama i možemo reći da smo se teško odlučili za samo tri recepta. Ovi recepti pravi su hit na društvenim mrežama i ono što možemo potvrditi je da jamčimo sjajan okus dok izvedbu prepuštamo vama!

Uskrsni čokoladni keksići

Sitni kolači uvijek su odličan izbor ako nam na vrata pokucaju nenajavljeni gosti, što je često za vrijeme blagdana. Tradicionalni američki keksi s komadićima čokolade brzo su nam se uvukli pod kožu i omiljena su poslastica koja odlično ide uz šalicu kave, a ovih su blagdana dobili novo ruho. Jednostavan recept ne zahtijeva previše znanja u kuhinji, a idealan je da vam se pridruže i mali pomagači koji će uživati u izradi ovih ukusnih keksića.

Sastojci

  • 160 grama maslaca
  • 100 grama bijelog šećera
  • 150 grama smeđeg šećera
  • 1 jaje srednje veličine (sobna temperatura)
  • 1 žumanjak (sobna temperatura)
  • 1 paketić Dolcela burbon vanilin šećera
  •  280 grama brašna
  • ½ žličice soli
  • 200 grama čokolade (tamna, mliječna ili bijela)
  • 12 mini-čokoladnih zečića
  • 12 mini-čokoladnih jaja (ako uspijete pronaći ona u boji, idealan su za ovaj recept)

Priprema

Maslac narežite na kockice i otopite ga na laganoj vatri. Prebacite u posudu za miješanje pa dodajte šećere i dobro izmiješajte špatulom. Dodajte jaje, žumanjak i vanilin šećer i sve dobro promiješajte. Dodajte brašno i sol te sjedinite smjesu. Narežite čokoladu na sitne komadiće i dodajte u pripremljenu smjesu koju ćete potom prekriti folijom i staviti na hlađenje najmanje 5 sati, idealno preko noći. Što duže ostavite tijesto za kolačiće, to će tekstura i okus biti bolji.

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a tijesto izvadite 30 minuta prije pripreme kako bi se omekšalo na sobnoj temperaturi. Na posudu za pečenje stavite papir za pečenje pa žlicom vadite kuglice i rukom ih oblikujte u kugle. Ponavljajte ovaj korak dok ne potrošite sve tijesto, a trebali biste dobiti otprilike 12-14 keksića. Ovisno o veličini, istovremeno možete peći 3 do 5 keksića, važno je da ostavite između njih ostavite prostora. Pecite 10 minuta. Keksići bi trebali biti blijedozlatni izvana, ali blijedi i mekani u sredini. Ne brinite ako sredina i dalje izgleda nedovoljno pečena, takvi trebaju biti budući da će se nastaviti peći dok se hlade. Kada ih izvadite iz pećnice, u svaki keksić utisnite mini čokoladnog zečića i čokoladno jaje te ostavite da se hlade 20 minuta.

Foto: Shutterstock

Proljetna Pavlova

Blagdani su razdoblje kada malo popustimo kočnice pa nam nakon obilnijeg ručka treba nešto laganiji desert. Baš poput popularnog lednog vjetra, koji se nametnuo kao prava proljetna slastica, jednako je poznata hrskava Pavlova s delikatnim beze korama. Iako na prvu izgleda kao da je riječ o receptu koji zahtijeva puno znanja i truda, ova torta, ako pažljivo slijedite upute, postat će omiljeni dodatak blagdanskom stolu.

Sastojci

Za Meringue

Za kremu

Priprema

Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva i na posudu za pečenje stavite papir za pečenje . U velikoj posudi umutite bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg te postupno dodajte jednu po jednu žlicu šećera. Kada se šećer umiješa, trebali biste dobiti sjajnu, homogenu smjesu. Dodajte ocat, Gussnel i vanilin šećer te miješajte dok ne postane glatko. Na papir za pečenje iscrtajte dva kruga, jedan manji i jedan veći kako biste dobili oblik vijenca. Pripremljene bjelanjke dodajte na papir za pečenje i pecite sat vremena. Isključite pećnicu i ostavite da se potpuno ohladi u pećnici, bez otvaranja vrata. Idealno bi bilo da meringue pripremite večer prije kako biste je lakše odvojili od papira i kako bi se potpuno ohladila prije dekoriranja. Voće operite, a veće komade, poput jagoda, prepolovite napola. Pripremljenu kremu stavite na meringue, dodajte voće i čokoladne dekoracije.

Foto: Shutterstock

Torta od mrkve

Povrće i kolači? Nekima će zvučati kao “čudna kombinacija”, ali unatrag nekoliko godina takvi kolači i torte postali su iznimno popularni. Lagana i sočna, torta od mrkve moderna je alternativa bogatim čokoladnim tortama, a budući da ima nekoliko slojeva, izgledom će nas ipak podsjetiti na torte kakve su spravljale naše mame i bake.

Sastojci

Biskvit

  • 218 mililitara ulja
  • 125 grama pirea od jabuke
  • 200 grama smeđeg šećera
  • 200 grama bijelog šećera
  • 6 jaja sobne temperature
  • 360 grama brašna
  • 2 žličice cimeta
  • ½  žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • ¼ žličice mljevenog đumbira
  • 1 vrećica Dolcela praška za pecivo
  • 1 žličica Dolcela soda bikarbone
  • 1 žličica soli
  • 400 grama naribane mrkve

Krema

Priprema

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Kalup za torte premažite maslacem ili uljem (dno i rubove) i odložite sa strane. U posudu za pripremu dodajte brašno, začine, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol te promiješajte. Ostavite sa strane. U drugoj posudi izmiksajte ulje i šećere, otprilike 2 minute. Dodajte pire od jabuke i vanilin šećer i promiješajte. U smjesu dodajte jaja i miješajte mikserom oko 2 minute ili dok se ne ujednači. Potom dodajte mješavinu suhih sastojaka. Kada se sastojci sjedine, dodajte ribanu mrkvu. Pripremljenu smjesu podijelite na tri dijela i pecite svaki biskvit zasebno. Pecite 25 do 27 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe s nekoliko vlažnih mrvica.

Biskvit ohladite 10 do 15 minuta prije slaganja torte.

Foto: Shutterstock

U posudu dodajte maslac i krem-sir te miješajte mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Postupno dodajte šećer u prahu, vrhnje za šlag, vaniliju i prstohvat soli i miješajte 3 do 5 minuta. Kada je krema spremna, možete krenuti sa slaganjem torte – red biskvita i red kreme. Kada ste složili slojeve, stavite u hladnjak ili zamrzivač na 15 minuta, a potom preostalom kremom dekorirajte tortu.

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Podravka.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije