Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za ranoranioce

Idealno vrijeme u danu za vježbanje je...

joga
Body Balance
16.07.2012.
u 12:33

Iako se vjerovalo da za vježbanje nije ključno određeno vrijeme, najnovija istraživanja pokazuju suprotno

Želite li se dobro naspavati i smanjiti svoj krvni tlak, najbolje bi bilo vježbati ujutro, pokazala je studija sveučilišta Appalachian. Istraživači su volontere-rekreativce podijelili u tri grupe. Prva je vježbala u sedam ujutro, druga u 13 sati, a treća u 19 sati. Rezultati su pokazali da su oni koji su vježbali ujutro puno čvršće i duže spavali te lakše tonuli u san, odnosno 75 posto vremena proveli su u dubokoj fazi sna. A zna se da je dubok san najkvalitetniji san i omogućuje nam potpun oporavak od svakodnevnih napora, kako umnih tako i tjelesnih.

Na san također utječe i visoki krvni tlak.

– Naš se krvni tlak spušta noću i pomaže u obnovi tijela te opuštanju srca i žila. Znamo da se hormoni otpuštaju kada se probudimo rano ujutro što istovremeno podiže krvni tlak – rekao je voditelj istraživanja Scott Collier i dodao:

– Dugoročne kliničke manifestacije lošeg sna uključuju hipertenziju i infarkt miokarda ili srčani udar. Također, pretilost i dijabetes mogu biti povezani s lošim snom. Ovim smo istraživanjem željeli doznati koja je najbolja dobrobit od vježbanja što se tiče poboljšanja krvnog tlaka. 

Ipak, znanstvenici tvrde da je kasnije vježbanje puno efikasnije ako se fokusirate na izvođenje vježba snage. Naime, u popodnevnim satima koordinacija nam je najrazvijenija, pa ćemo kompliciranije vježbe koje snaže mišiće izvoditi puno lakše...

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije