Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prehrana ljubimaca

Hranu prilagodite potrebama, manje je važno kupujete li ili kuhate

Prehrana ljubimaca
Foto: Privatni album
1/3
04.06.2014.
u 17:38

Psi i mačke trebali bi izbjegavati mlijeko jer nemaju enzime kojima bi probavili laktozu pa se uglavnom javljaju probavne smetnje, proljev ili povraćanje

Kupiti gotovu hranu ili ljubimcu kuhati, vječna je dvojba koja muči brojne vlasnike kućnih ljubimaca, pasa i mačaka. I dok je jednima bliže ono što im je i jednostavnije, drugi pak misle kako bi im i samima dosadilo da svaki dan moraju jesti isto, ista hrana, isti okus. Pa se radije okreću domaćoj kuhinji i sami pripremaju obroke za četveronožne članove svoje obitelji. Što preporučuju stručnjaci, hraniti dehidratom ili kuhati, otkriva Biljana Brzac, dr. vet. med., Zoo City.

 P: Imam i psa i mačku i više ne znam čime ih smijem hraniti, što je dobro a što nije. Zašto bi ih trebalo hraniti kupovnom hranom i kako je odabrati, što savjetujete ljudima koji kuhaju ljubimcima. Smiju li mačke piti mlijeko, jesti voće i povrće. Što od voća i povrća smiju jesti psi? - pita Marija iz Slavonskog Broda.

 

O: Psi i mačke u prirodnom okružju su lovci i hrane se onim što ulove. Ubrajaju se u mesojede pa ih je uputno hraniti hranom koja je njima najprirodnija.

Općenito, prehrana kućnih ljubimaca ovisi o više faktora, među koje se ubrajaju stil života, životna dob, aktivnost životinje, težina životinje, zdravstveno stanje (skotnost, dojenje, alergijska stanja ili neke druge bolesti). U urbanim sredinama ljubimce je najjednostavnije hraniti gotovom, kupovnom hranom, koja može biti u suhom obliku ili konzervirana. Prilikom odabira hrane treba proučiti deklaraciju. Hrana treba sadržavati bjalančevine životinjskog porijekla (pilećeg, purećeg, janjećeg Ili goveđeg mesa), vitamine, minerale, masti, ugljikohidrate, omega 3 i 6 masne kiseline, vlakna, antioksidanse. Takvom izbalansiranom prehranom životinja u organizam unosi sve potrebne sastojke koji zadovoljavaju njihove dnevne potrebe. Ako se pak vlasnik odluči za kuhanu hranu, to moraju biti mesni obroci, tj.komadi kuhane piletine, puretine, janjetine, bijele ribe, govedine. No, takva ishrana ima premalo vitamina, minerala, oligoelemenata pa se oni moraju dodavati životinjama u obliku tableta, paste ili kapi.

Ponudite im jabuku, koja je bogata prirodnim vlaknima i pektinom, te ananas kao izvor kalcija i kalija

Psi i mačke trebali bi izbjegavati mlijeko jer nemaju enzime kojima bi probavili laktozu pa se uglavnom javljaju probavne smetnje u vidu proljeva ili povraćanja. Može im se ponuditi svježi kravlji sir sa posnim jogurtom, kefirom ili acidofilom, kao izvor kalcija i proteina. Riža i tjestenina su dobar izvor energije. Sjemenke lana bogate su omega 3 masnim kiselinama. Od voća životinji se može ponuditi jabuka, koja je bogata prirodnim vlaknima i pektinom, ananas, kao izvor kalcija i kalija, te borovnica, malina, jagoda, lubenica, dinja, naranča. Od povrća mogu jesti slatki krumpir koji je bogat vlaknima, vitaminom B i C. Grah, grašak i mahune su dobar izvor kalija, kalcija i betakarotena, ali ih treba oprezno dodavati u prehranu jer mogu izazvati napuhavanje probavnog trakta. Kod odabira voća i povrća pripazite da nisu tretirani pesticidima. Uz pravilnu prehranu i fizičku aktivnost, pridonijet ćete dugovječnosti vašeg kućnog ljubimca.

https://www.vecernji.hr/kucni-ljubimci/pse-zastitite-ali-ih-svakako-pregledajte-kad-dodete-iz-setnje-933820

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije