Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MJESEČARENJE

Hodanje u snu najčešće je potencirano stresom

06.05.2009.
u 18:00

Tko se nikada nije sreo s mjesečarenjem doživljava taj problem samo kroz smiješnu stranu priče. No, tko ima problema s hodanjem u snu zna da se u tome kriju i opasnosti.

Ciklusi spavanja
Usprkos imenu, hodanje u snu (također poznato kao somnambulizam) mnogo je više od samog hodanja. Mjesečarenje obuhvaća čitav niz aktivnosti. Od bezazlenih (sjedenje), preko potencijalno opasnih (izlaženje izvan kuće), pa do raznih nezgoda (npr. mokrenje u ormaru). No, o svemu što je radio u snu, mjesečar, kada se probudi, ne zna ništa. Tijekom spavanja ljudski mozak prolazi kroz pet faza sna: 1., 2., 3., 4. i REM fazu. Sve faze skupa čine jedan ciklus spavanja koji traje od 90 do 100 minuta. Osoba tijekom prosječnog noćnog spavanja prolazi kroz 4 do 5 ciklusa.

Iako je moguće da se dogodi i u fazama laganog sna, mjesečarenje se obično događa u dubljem snu. Tijekom tih faza teže je probuditi osobu iz sna te se osoba, i kad se probudi, nekoliko minuta osjeća pospano i dezorijentirano. Oči mjesečara su otvorene, ali oni ne vide na isti način kao i kad su budni i često misle da su negdje drugdje.

Pobijediti stres
Uzroci mjesečarenja su: nesanica ili umor, prekinuti san, bolest ili vrućica,lijekovi i ponajviše stres. Tako se i treba boriti protiv njega. Najviše će pomoći relaksacija, postupno smirivanje svih aktivnosti prije sna. Nasreću, mjesečarenje većinom čine neopasne epizode, no ako su česte i intenzivne treba potražiti pomoć liječnika, koji će propisati terapiju buđenja po rasporedu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije