Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijedi ga posjetiti

Grad, za koji vjerojatno nikada niste čuli, proglašen je najboljim u Europi

Foto: shutterstock
1/6
16.11.2023.
u 09:30

Prepun je kanala i mostova, a ljubitelje umjetnosti, grad je dom druge najveće zbirke Van Goghovih slika.

Jedan nizozemski grad dobio je prestižnu titulu 'Europskog grada godine'. Ima kanale, bicikle i muzej pun Van Goghovih slika. Ne, nije Amsterdam, već povijesni grad Amersfoort. Grad, koji se nalazi zapadno od Amsterdama, može se pohvaliti starom gradskom jezgrom sa zgradama koje datiraju iz srednjeg vijeka. Gotovo kružna ulica Muurhuizen slovi za jednu od najljepših u cijelom gradu, a turisti rado šetaju njome, svraćaju u trgovine i jedu u nekom od restorana, prenosi Metro.

Poput nizozemske prijestolnice, Amersfoort također ima sustav kanala, zajedno s mostovima i vratima, koji se mogu istražiti na izletu brodom. A, za ljubitelje umjetnosti, grad je dom druge najveće zbirke Van Goghovih slika. To je također rodno mjesto neoplasticističkog umjetnika Pieta Mondriana, a posjetitelji se mogu uputiti u Mondriaanhuis, rodno mjesto i dom slikara.

VEZANI ČLANCI: 

Ako tražite lijepe poglede, grad ima i njih. Toranj Lieve Vrouwe je sve što je ostalo nakon što je originalna crkva slučajno dignuta u zrak. Visok je samo 100 metara, ali ako se popnete, bit ćete nagrađeni prekrasnim pogledom na grad.

Amersfoortu je čast da bude najbolji u Europi dala Akademija za urbanizam u Londonu, koja je posjetila grad kako bi procijenila njegovu održivost, urbano planiranje i upravljanje. Također je pohvaljen za kvalitetu života u kojoj stanovnici mogu uživati, kao i za to kako se održavaju njegov karakter i baština.

VEZANI ČLANCI: 

'Amersfoort se fokusira na dobrobit i sreću svojih građana, od selidbi do ograničenja korištenja automobila do pružanja raznolikih i kvalitetnih pristupačnih domova', rekao je žiri. Amersfoort je bio u užem izboru za nagradu zajedno s Esteponom u španjolskoj Costa Del Sol i Exeterom u Devonu u Engleskoj.

Ako želite posjetiti Amersfoort, prilično je lako doći do njega. Morat ćete ili odletjeti u amsterdamsku zračnu luku Schiphol ili uzeti Eurostar do Amsterdam Centraala. Vlakovi voze do Amersfoorta iz Amsterdam Centraala. Svakih sat vremena prometuju dva brza vlaka koji će vas dovesti tamo za oko 30 minuta.

Ovo su najpovoljnije europske destinacije za odmor u dvoje - naši susjedi dominiraju ovom listom:

Komentara 1

Avatar Ričard
Ričard
09:46 16.11.2023.

Nije tu Johnny Štulić u blizini, največi Hrvat u istoriji, naravno poslije onog još većeg Hrvata. Čovik koji radi 16 sati na dan- a da nič ne napravi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije