Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Senzacija iz okolice Zagreba

Gin Bogowski iz Zeline kvalitetom nije daleko od svojeg imena

Juraj Močilac
22.12.2022.
u 18:50

Osim što je zaista dobar, gin Bogowski je i dobar primjer cirkularne ekonomije, proizvođač otkupljuje iskorištenu ambalažu

U Hrvatskoj se zna napraviti dobar gin, pa, napokon, imamo i Old Pilot's, a ta činjenica upogonila je lijepu i perspektivnu malu scenu tih pića. I to na način da su domaći craftovi vrlo brzo napravili jaku konkurenciju industrijskima. Jedan od novijih uradaka je Bogowski koji se proizvodi u Svetom Ivanu Zelini. Iako ime odiše visokom dozom samouvjerenosti, to doista nije bez razloga. Bogowski je deklariran kao distilled dry gin, no bitnije od te informacije su njegove karakteristike. A one su prilično impresivne.

Foto: Juraj Močilac

Gin ima 43 posto alkohola, no u bujici aroma borovice, citre, narančine kore i borovine alkohol se praktično ne osjeti. Ono što je još važnije, note koje osjetimo u aromi ponavljaju se u okusu, pa doista pred sobom imate jedno zaista odlično napravljeno piće. Uobičajeno je gin piti s tonicom, onda i u koktelu, no ovdje bismo se usudili preporučiti da ga se pije 'suhog', možda tek s dodatkom kakvog začina ili par twistova limuna ili naranče, tek toliko da se još malo i pojača citra. Mahom je ekipa s kojom smo podijelili bocu bila oduševljena Bogowskim.

Foto: Domagoj Kunić

A i sama boca koja je i sama vrlo kvalitetna ima svoju priču. Proizvođač navodi kako se radi o zero waste ginu jer će od vas otkupiti praznu ambalažu koja će se kasnije koristiti opet. No, ta je boca i odlično dizajnirana u nagrađivanom dizajnerskom studiju Mireldy. Interesantno, ovaj studio potpisuje i etiketu berlinske pivovare Fuerst Wiacek čija piva se mogu kupiti kod nas. Ali, detalj koji ćete primijetiti odmah jest odsjaj koji proizvođač pripisuje 24-karatnom zlatu kojim je etiketa urešena.

Foto: Juraj Močilac

Još, Bogowski se proizvodi na opremi iStilla iz Nizozemske koji je na glasu kao jedan od najboljih proizvođača opreme za manje destilerije u svijetu. Upravo to u prvoj zelinskoj craft destileriiji ističu kao osnovni adut kada se o kvaliteti gina radi, uz tehnologa Lavoslava koji ima 20 godišnje iskustvo s destilatima.

Foto: Domagoj Kunić

Kao što i OPG Guvo iz kojega Bogowski dolazi ima višegodišnje iskustvo u proizvodnji alkoholnih piča. Očito, početna investicija u ovakvu izvedbu morala je biti visoka, tolika da je i uspješni OPG teško može pokriti. Ali, europski fondovi do sada su se na domaćoj craft sceni pokazali kao rješenje, pa je tako i ovdje. Sljedeće što se najavljuje bilo bi autentičan lokalni zelinski destilat, da je to moguće, pokazuje i Bogowski kod kojeg se koristi i dosta bilja prikupljenog oko destilerije.

Foto: Juraj Močilac

Ključne riječi

Komentara 1

SL
slavenZadravec
19:50 22.12.2022.

Bogowsko ime ... za vodku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije