Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dijagnoza

Gen za kratkovidnost dovest će do terapije, možda čak i kapima

maskara
Oriflame
13.09.2010.
u 18:06

Otkrivanje gena može biti korak prema genskoj terapiji, smatraju domaći stručnjaci, a dotad je ključno pravodobno otkrivanje.

Iako se odavna sumnjalo da je kratkovidnost nasljedna, tu su tezu britanski znanstvenici potvrdili pronalaskom gena za ovu bolest. Pretpostavlja se da se kratkovidnost u svijetu (a to vrijedi i za Hrvatsku) razvija u 35 posto ljudi. Britanski znanstvenici istraživanje su proveli na 4000 blizanaca u kojih je najlakše uočiti nasljedni čimbenik te učinak okoline. Znanstvenici se nadaju da bi ih ovo otkriće moglo dovesti korak bliže lijeku za kratkovidnost, a jedno od rješenja bile bi kapi za oči.

No domaći stručnjaci sumnjaju u otkriće “čarobnih kapi”. Realnije bi bilo očekivati, čini se, gensku terapiju.

– Kapi zvuče možda malo pretjerano optimistično iako bi takvo rješenje bilo jako dobro. Poslije ovog otkrića treba najprije napraviti rekombinaciju DNK od kojih se gen sastoji. Jednog dana tako bismo zasigurno imali lijek, ali možda je realnije očekivati uštrcavanje genske terapije u krv. Dotad je svakako najvažnije pravodobno otkrivanje i liječenje kratkovidnosti pomagalima – upozorava oftalmolog prof.dr. Nikica Gabrić iz klinike Svjetlost. On također ističe da se, ako se u najranijoj dobi, prije prvog pregleda za školu, može otkriti ima li dijete na oku retrakcijsku grešku, nošenjem pomagala može izbjeći razvijanje slabovidnosti.

Kratkovidnost se najčešće razvija u djetinjstvu, a roditelji je mogu uočiti ako dijete sjedi preblizu televizoru ili glavu previše približava bilježnici.
Iako ovo može biti i samo loša navika, dijete valja odvesti oftalmologu.

Inače, ako je jedan od roditelja kratkovidan, dijete ima 30 posto izgleda razviti kratkovidnost. S oba roditelja, pak, kratkovidna, šanse rastu na 50 posto. Na razvoj bolesti utječu, dakako, i utjecaji iz okoline, kao što je u novije vrijeme svakodnevan rad na računalu.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar zanusi13
zanusi13
13:55 15.09.2010.

Ma nama ne trebaju ni oči, nas do konačne pobjede vodi naša Jaca Jahačica na Šukeorovim leđima...

OB
-obrisani-
22:38 13.09.2010.

Prije 7 mjeseci otvorila se nova prilika da se izvučete iz financijske krize. Ta prilika je www.gdi-wealth.ws. Ova web stranica pomogla je više od 400 ljudi da se spase od \"propasti\", tj. bankrota, a neki od njih ne samo da su se oduprli krizi, već su i osigurali mjesečne prihode veće od 8000 kuna! Ukratko, www.gdi-wealth.ws je pomogao mnogima da promijene svoj život. Zašto ne bi i VAMA?

MY
mycropht
22:45 13.09.2010.

Dakle, da vidimo... 35% djece kratkovidno 1 roditelj kratkovidan: 30% vjerojatnosti da je dijete kratkovidno Oba roditelja kratkovidna: 50% šanse da je dijete kratkovidno. Proizlazi (ako nisam negdje fulao) da je oko 36% vjerojatnosti da je dijete kratkovidno ako suu oba roditelja zdrava! Nekako sam sumnjičav. :) Zar se ne zna ni prepisati pošteno iz Telegrapha (http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/7997649/Short-sightedness-gene-discovery-could-consign-glasses-to-history.html)?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije