Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasnosti

Evo što se događa sa djecom koja provode 4h dnevno igrajući se na mobitelu

Djeca i mobitel
Getty Images
24.01.2019.
u 22:18

Prijenosni elektronički uređaji predstavljaju veću opasnost nego TV jer nerijetko djeca svoje pametne telefone skriju u odjeću ili potajice odnose u krevet prije spavanja.

Gledanje u zaslone mobitela, tableta, računala i sl., mnogoj je djeci danas glavni izvor zabave. No, stručnjaci upozoravaju: treba imati mjeru!

Djeca mlađa od 10 godina, a koja se zabavljaju na ovaj način dulje od četiri sata na dan, vjerojatnije neće imati dovoljno potrebnog sna, a što je vrlo važno za zdrav razvoj djeteta, pokazalo je istraživanje.

Prijenosni elektronički uređaji predstavljaju veću opasnost nego TV jer nerijetko djeca svoje pametne telefone skriju u odjeću ili potajice odnose u krevet prije spavanja. 

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu San Diego, predvođeno psihologom Jeanom Twenge. 

Američka akademija pedijatara, Kandsko društvo pedijatara i Australsko ministarstvo zdravlja savjetuju da djeca ne bi trebala gledati u zaslone dulje od dva sata na dan.

Ali popularnost pametnih telefona i sličnih uređaja uzrok je tome da se rijetko koje dijete zadrži samo na na ta dva sata, vrijeme provedeno gledajući u zaslone je znatno dulje, upozorili su znanstvenici u članku objavljenom u časopisu Sleep Medicine.

Istraživanje je obuhvatilo 43,755 zdrave djece u dobi do 17 godina. 

Preporuka stručnjaka jest da dijete starosti 5 godina treba imati 11 sati noćnog sna, dijete starosti 10 godina 9 sati i 45 minuta, a dijete starosti 15 godina devet sati sna. 

Osim što ne spavaju dovoljno, djeca koja gledaju u zaslone elektroničnih uređaja više sati na dan, imaju i veći rizik od pretilosti, anksioznosti, depresije. 

VIDEO Na Trešnjevački plac otišli smo po ljubavne savjete

Komentara 2

VO
vorda400
07:47 25.01.2019.

Kaj se događa?postaju savršeni glasači za elitu koja nam je na vlasti 27g Znam nekoliko klinaca koji do škole nisu držali olovku u vrtiću ih nisu forsirali na to a doma starci uvale tablet i super riješili su se dosadnogg djeteta koje bi nešto možda i htijelo raditi

AO
ante.oreskovic75
08:35 25.01.2019.

Daj se kandidiraj da budeš elita i vlast,budi drugi Pernar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije