Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zračenje

Dvostruka opasnost od raka: Solarije treba koristiti što manje

\'suncanje_nnn_ziv_01062010\'
Arhivska fotografija
25.07.2012.
u 16:42

Studija je pokazala da je sunčanje u solariju 10 do 15 puta jače nego popodnevno sunce u našim krajevima

 

Ako se uz redovitu izloženost suncu još sunčate i u solarijima, imate čak 20 posto veće šanse za obolijevanje od raka kože, pokazala je studija International Prevention Research Instituta u Francuskoj. Godinama se apeliralo na ljude da ne odlaze u solarije jer je utvrđena štetnost djelovanja umjetnih lampi na kožu, a ovim je istraživanjem dokazano da su posljedice na ljudsko zdravlje mnogo veće no što se mislilo. Veći je rizik korištenja solarija kod mladih ljudi, što znači da oni koji su solarije koristili prije 35. godine imaju dvostruko veću šansu, odnosno oko 40 posto za obolijevanje od raka kože. Da bi se bolest razvila, potrebno je i nekoliko godina.

– U sljedećih 20 godina stopa rasta raka kože mogla bi se povećati jer posljedice sunčanja nisu odmah vidljive. Zbog toga bi se trebali zabraniti tretmani u solariju mlađima od 18 godina – upozorava Mathieu Boniol, autor istraživanja.

Brojevi pokazuju da je čak 3500 karcinoma kože i oko 800 smrti diljem Europe nastupilo zbog (pretjerane) upotrebe solarija. Pokazalo se i da je melanom najčešći karcinom kod žena u dvadesetim godinama života, potvrdila je studija.

– Prevencija se mora pojačati zbog štetnih efekata. Industrija umjetnog sunčanja godinama je tvrdila da su solariji čak sigurni te da izazivaju zdrave posljedice, što je strašno – ističe Boniol, koji je zajedno sa svojim timom stručnjaka do zaključaka o vrlo visokoj štetnosti došao analizom 27 prikupljenih studija i više od 11 tisuća melanoma, prenosi The Telegraph.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije