Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravstveni savjetnik

Dugo sjedim na poslu i imam bolove u nogama i leđima. Što napraviti?

kolege u uredu
Foto: Thinkstock
10.03.2014.
u 13:08

Pomanjkanje fizičke aktivnosti i sjedilački način života najveći su faktori rizika u problemima s kralježnicom, mišićima, živcima i zglobovima (lokomotorni sustav), ali i svakako su faktori rizika i za teže sistemske bolesti

P: Ponekad mi se javlja neobjašnjiva bol u nogama i leđima. Trudim se kretati što je više moguće, ali sve više mislim da je to zbog višesatnog sjedenja na poslu. Što napraviti?

Vanja (Sisak)

O: Kretanje je stalna potreba čovjeka, ali u posljednje vrijeme zbog velike promjene načina života dugotrajno sjedenje postaje stil života. Suvremeni čovjek sjedi praktički cijeli dan, kad doručkuje, vozi se automobilom na posao, na poslu, za računalom... čak i kad se odmara pred televizorom. Ispada da jednu trećinu života spavamo, a jednu trećinu radimo, tj. sjedimo.

Pomanjkanje fizičke aktivnosti i sjedilački način života najveći su faktori rizika u problemima s kralježnicom, mišićima, živcima i zglobovima (lokomotorni sustav), ali i svakako su faktori rizika i za teže sistemske bolesti (hipertenzija, dijabetes, povećan rizik od infarkta, tromboza dubokih vena...).

Stoga je vrlo važno posvetiti pažnju načinu na koji sjedimo i kako to radimo. Na poslu provjerite je li stol odgovarajuće visine za vas, a uz stol odaberite kvalitetan stolac koja će vam pomoći da pravilno sjedite. Isto tako obratite pozornost na udobnost cipela, ali i podloge ispod vas. Pravilo koje si obavezno trebate uvesti u radni dan jest hodanje i razgibavanje.

U sat vremena trebalo bi se barem dvaput dignuti, malo protegnuti i prohodat barem do WC-a. Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu u suradnji s HZZO-om izdao je smjernicu o uređivanju radnih mjesta na kojima se dugo sjedi. Možete je i naći na webu. 


>>Dugo sjedenje može dovesti i do invalidnosti u poznim godinama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije