Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako se opustiti

Dugo niste ni sa kim spavali i i brine vas jeste li 'zahrđali'? Evo što savjetuju stručnjakinje

Shutterstock
13.07.2021.
u 20:00

Nekima je, kaže Dyachenko, zbog pandemije po prvi put u cijelom odraslom životu prošlo gotovo 18 mjeseci bez seksa

Prema novom istraživanju portala Relate.org, svaki četvrti samac osjeća da je u proteklom razdoblju zbog socijalne distance 'zahrđao' u spavaćoj sobi, a to isto istraživanje kaže i da 13 posto njih još uvijek nije spremno na intimnost.

- Mnogi su se tijekom lockdowna povukli u siguran i privatni svijet internetske pornografije i uspostavljanja seksualnih veza online: gdje možete stvoriti vlastiti avatar i puno lakše započeti i/ili prekinuti vezu - rekao je za Metro osnivač portala za online terapiju The Relationship Paradigm, Neil Wilkie.

Zato je, kaže on, nekima sada zastrašujuće misliti 'Kakav ću biti', 'Što će on/ona misliti o meni?' ili 'Kako izgledam gol/gola?': stvari s kojima se online ne zamaramo...

Ako i sami brinete da ste malo zahrđali, stručnjaci predlažu nekoliko načina da se ponovno osjećate dobro u spavaćoj sobi.

FOTO: Gole Ukrajinke 'kupale' se nasred Jadranske magistrale

1/2

- Prvo se trebate sjetiti jest da ste u istoj situaciji kao mnogo drugih - kaže terapeutkinja za seks i veze Tatyana Dyachenko i dodaje da se 'tako trenutno osjećaju mnogi, pa pokušajte ne dopustiti da nesigurnost prevlada...'

Ponovo otkrijte vlastitu intimu

Prije nego što s nekim budete intimni, usredotočite se na sebe, savjetuje terapeutkinja za ljubav, seks i odnose iz Zoe Clews & Associates, Andrea Balboni.

Ona dodaje i da je sada bitno i ponovno se povezati s vlastitim tijelom, kako bi znali što zapravo trebamo ili želimo, kao i kakve fizičke reakcije možemo sami od sebe očekivati.

- Osim toga, tako ćete potaknuti i samopouzdanje - rekla je Balboni, jer što bolje upoznate svoje tijelo, sigurnije ćete se osjećati tijekom seksualnog susreta s drugom osobom.

'Korak u nepoznato'

Nekima je, kaže Dyachenko, zbog pandemije po prvi put u cijelom odraslom životu prošlo gotovo 18 mjeseci bez seksa, pa je normalno bojati se što bi se moglo dogoditi, no treba prihvatiti i nepoznato: baš je to prostor u kojem iščekivanje i želje nastaju... '

- Pokušajte da strah i briga ne prevladaju, već se koncentrirajte na užitak - rekla je.

'Sve u svoje vrijeme'

Ako se ipak niste još spremni vratiti na staro, i to je u redu. 

- Nemojte osjećati pritisak, ako niste spremni, nemojte se seksati - savjetuje Balboni i naglašava kako 'ne postoji pravo ili pogrešno vrijeme za seks, već se treba dogoditi kad vi mislite da je dobar trenutak'.

Ne podcjenjujte predigru

Nemojte zaboraviti odvojiti i vrijeme i ua predigru i držite se nje dok ne budete spremni, savjetuju stručnjakinje i kažu da seks nikad nije test koji morate proći, te da ne postoji ni loš ili ispravan način.

- Bit i jest u istraživanju tijela drugih i upoznavanju onoga što vas oboje uzbuđuje - poručila je Dyachenko - u putovanju, a ne cilju.

Frizerka je otkrila koliko šampona zapravo treba koristiti da bi pravilno oprali kosu!

Ključne riječi

Komentara 2

MO
montello
14:23 14.07.2021.

Uh to je puno za zenske

AD
admzaq
21:35 13.07.2021.

Gotovo 18 mjeseci ? Auuuu.... Prošlo je nekima i puno više pa nisu "zahrđali", niti im trebaju savjeti od nekih tzv. stručnjakinja. Da su stručne, jel'te ženske, ne bi im prošlo niti mjesec dana, a kamoli 18 mjeseci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije