Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i za djecu i odrasle

Drugi su na dijetama, a vi se želite udebljati? Evo kako potaknuti apetit

Jabuka, dijeta
Foto: Thinkstock
02.07.2015.
u 08:36

Doručak neka bude na bazi pahuljica, kruha i svježeg sira... Ručak može biti varivo s mesom, a za večeru se može pojesti primjerice komad mesa, poširano jaje te sir i vrhnje

Gubitak interesa za hranu odnosno gubitak apetita nije neuobičajena pojava u bilo kojem razdoblju života, a često mu je uzrok stres, hormonalna neravnoteža, nepravilna i neadekvatna prehrana kod odraslih osoba te izbirljivost kod djece.

Obično to kratko traje. No, ako se radi o posljedici nekog zdravstvenog problema ili ako gubitak apetita traje predugo, svakako se potrebno obratiti liječniku jer ovo stanje može ozbiljno narušiti zdravlje i biti povezano s nekom ozbiljnom bolešću.

Nutricionistica Mirna Trumbetaš smatra da je za povratak ili poticanje apetita najvažnija pravilna prehrana.

– Važna je pravilna i raznovrsna prehrana, a tri do pet obveznih obroka dnevno potrebno je pravilno rasporediti. Za one koji su mršaviji nužno je uvesti i nešto energetski bogatije namirnice u većim količinama. Na primjer, ako se preporučuje 8-10 badema za međuobrok, mršavija osoba može pojesti i dvostruko, a isto vrijedi i za sve ostale namirnice i obroke – objašnjava te dodaje da, ako govorimo o zdravoj osobi i djetetu, tada ono jede onoliko koliko mu je potrebno.

– Ako nisu prisutni nikakvi zdravstveni problemi, svakoga treba pustiti da jede onoliko koliko želi. Ovo pravilo osobito je važno za djecu jer ona znaju kada im je dosta, stoga ne treba stvarati naviku prejedanja ili hranjenja više no što je potrebno.

Mnogi roditelji, u strahu za zdravlje djeteta ili samo kako bi izbjegli svađu oko hrane, postaju krajnje popustljivi i za obroke pripremaju samo hranu koju dijete voli, a između obroka nude grickalice kako bi dijete pojelo bilo što. Isto tako, pojedinci forsiraju dijete s namirnicama koje ono ne voli, a to im se vrlo često vrati djetetovim suzama, bacanjem hrane i ljutnjom.

Kako su djeca zahtjevnija po pitanju hrane, možete im ponuditi sezonsko voće i povrće, servirano na maštovit način te razne prirodne sokove jer su izvrsni za poticanje apetita.

Ideje za idealne obroke

– Najviše vrijednosti dobit će se iz namirnica poput složenih ugljikohidrata; tjestenine, integralnog kruha, krumpira, riže, heljde, ječma te ostalih žitarica koje će u malim količinama pružiti organizmu dovoljno nutritivnih vrijednosti – napominje nutricionistica te dodaje kako su za fizičko i emocionalno zdravlje važne zdrave masti iz hladno prešanih ulja, sjemenki i orašastih plodova.

Idealni obroci za dijete, a i odraslu osobu koja ima problema s apetitom su oni koji pružaju dovoljno energije.

– Svakako preporučujem kvalitetan doručak na bazi pahuljica, kruha i svježeg sira ili maslaca i džema s mlijekom te bijelom kavom. Ručak može biti varivo s mesom, a za večeru komad mesa, poširano jaje te sir i vrhnje. Za međuobroke bi trebalo konzumirati voće, povrće, suho voće, orašaste plodove, jogurt... – savjetuje Mirna Trumbetaš.

Umjesto variva s mesom djetetu možete pripremiti mesnu juhu s puno korjenastog povrća i griz-okruglicama ili pak krem-juhu od brokule, cvjetače, mrkve s parmezanom i tostiranim sjemenkama, a time će ono dobiti sve hranjive tvari koje su mu potrebne.

>>Kakav je vaš trbuh? Prepoznajte koji ste tip i ovako ga učvrstite

>>Nisu samo slatke i primamljive već i ljekovite. Zbog ovoga biste trebali jesti – jagode!

Komentara 2

DA
Darvi51
18:57 02.07.2015.

Žitarice,orašasti plodovi i mahunarke su pune antinutrijenata i te antinutrijente treba anulirati u slanoj ili kiseloj sredini prije termičke obrade.Samo termičkom obradom se ne uništavaju antinutrijenti,a tada u organizmu, antinutrijenti "pojedu" 2/3 nutrijenata (vitamina,minerala,proteina,enzima i td.) i organizam polako propada radi manjka nutrijenata.Zašto vi nutricionisti to ne naglasite da antinutrijente treba "uništiti" u slanoj ili kiseloj sredini.Večina ljudi to nezna i onda uzimaju "zdravo za gotovo",jedu po preporuci vas stučnjaka i misli kako se zdravo hrani.To je nedopustivo od vas nutricionista.Sorry.

DU
Deleted user
19:07 02.07.2015.

Moja prehrana se sastoji najviše od ugljikohidrata, pizza, krumpir, tijesto, riža, žitarice, palenta pa se svejedno ne mogu udebljati ni grama. Jedino što slatko baš i ne volim, pa ne jedem čokolade i takve stvari već slane grickalice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije