Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odmor za mozak

Dobar san čuda čini za vaše pamćenje

spavanje
Arhiv VL
03.07.2010.
u 17:05

San će pomoći mozgu da prepozna 'podsjetnike' na zadatak koji ste trebali obaviti.

Ako ne možete zaspati zbog brige da ste nešto zaboravili ili hoćete li nešto dan kasnije zaboraviti napraviti, vrijeme je da prestanete brinutii odmorite se. Naime, upravo će vam kvalitetan san pomoći da bolje pamtite i osvježiti vašu memoriju, kažu znanstvenici.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Washington, prvo ovakve vrste, pokazalo je da mozak nakon kvalitetnog cjelonoćnog sna daleko bolje funkcionira i pamti, te se lakše prisjeća što treba napraviti u budućnosti. Otkriveno je, isto tako, da neki zadaci, poput slanja neke pošiljke ili obavljanja nekog poziva manje ovisi o tome koliko je to visoko na našem zamišljenom popisu važnosti u mozgu, a više s nekakvim 'podsjetnikom' na koji ćemo naići idući dan. Na primjer, ako vidite poštansku marku.

Dakle, ako smo dobro i u komadu spavali, mozak će lakše prepoznati te podsjetnike i povezati ih sa zadatkom koji valja izvršiti.
- Otkrili smo da san pozitivno utječe na pamćenje tako što jača slabe poveznice u mozgu, a to dosad nije dokazano - izjavio je Mark McDaniel sa Sveučilišta.

Ključne riječi

Komentara 2

DO
doktorica
08:45 04.07.2010.

zato naši političari spavaju po klupama u saboru za vrijeme sjednica,ali kod njih izgleda obrnuto proporcionalno....

OB
-obrisani-
16:10 04.07.2010.

Ameri otkrili toplu vodu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije