Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i stariji i mlađi

Dob donora nije bitna sve dok je kvaliteta njegove sperme dobra

sperma
Bobjgalindo/Wikimedia Commons
30.06.2014.
u 11:06

Sperma starijeg donora jednako je kvalitetna kao i ona mlađeg muškarca, zaključak je istraživanja provedenog u Velikoj Britaniji

Žene koje pokušavaju začeti potpomognutom oplodnjom ne bi se trebale brinuti ako sprema dolazi od starijeg donora.

Istraživanje je naime pokazalo da nema razlike u uspješnosti začeća s obzirom na dob donora sperme, piše BBC.

Prosječna dob donora sperme  u Velikoj je Britaniji povećana nakon promjene zakona 2005. godine kojim je izbrisano pravo na anonimnost donora, te je od ranijih 26 sada prosječna dob donora došla do 34 godine.

Žene su bile zabrinute, jer se obično starije uključuju u potpomognutu oplodnju, da će sjeme starijeg muškarca smanjiti njihove mogućnosti šanse za začećem, kazala je dr.  Meenakshi Choudhary iz Centra za plodnost Newcastle.

No nakon analize koju je provela nad više od 39 tisuća ciklusa MPO-a između 1991. i 2012. godine zaključila je da stariji muškarci imaju iste šanse kao i mlađi.

- S obzirom na ove rezultate slobodno možemo reći da godine nisu bitne sve dok je kvaliteta sperme dobra, kazala je za BBC.

Stručnjaci napominju da spermu muškarci starije dobi mogu dati samo ako je ona kvalitetna i zdrava pa ova istraživanja nisu indikator muškarcima da odgađaju očinstvo.

U Hrvatskoj još ne postoji banka sperme.

>>'Ženama koje 
žive same ne bih dopustio umjetnu oplodnju'

>>Želite dijete? Ovo su najčešći mitovi o začeću i trudnoći

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije