Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nasilje

Dječja uvreda “budalo” mnogo je opasnija na internetu

internet
VL FOTO
08.02.2011.
u 09:00

Djeci valja osvijestiti da je i nasilje na internetu zabranjeno i da ga se mora prijaviti, savjetuju psiholozi

Dječja uvreda “Ti si budala” razmijenjena na igralištu ili parku mnogo je bezazlenija od opaske “Marko je budala” kad je se na internetu podijeli s prijateljima i znancima. Ovaj medij, propuštajući je posve slobodno i nekritički, prozvano dijete stavlja u podređen položaj jer, tumače psiholozi, nema mogućnosti da, kao na igralištu, odbrusi: “I ti si”. Uznemirenost, frustracija i strah do kada će napad trajati i koliko će to djece vidjeti redoviti su. 

Djeci jasno što je gore 

Takvoj i goroj vrsti zlostavljanja u nas je, jednom ili više puta, bio izložen zamalo svaki drugi osnovnoškolac! Rizik je velik jer čak 96 posto djece u Hrvatskoj ima računalo i mobitel, a 85 posto i pristup računalu, pokazalo je UNICEf-ovo istraživanje među 8000 osnovaca i roditelja. I sama djeca, gotovo svaki peti anketirani školarac, smatraju da je nasilje putem interneta i mobitela mnogo ozbiljnije od onog stvarnog. 

– Posve su u pravu i zato je jako važno osvijestiti u djece što sve nasilje preko interneta jest, poučiti ih da je svako nasilje, pa i to virtualno, zabranjeno, da imaju pravo na pomoć i da uvijek trebaju obavijestiti nekoga od odraslih. Osim roditelja, to može biti i nastavnik ili policija, koja će s lakoćom ustanoviti adresu zlostavljača – savjetuje psihologinja Gordana Buljan-Flander. – Bitno je i da roditelji pokazuju interes za mrežne aktivnosti svoje djece kao što prate što rade kad su vani, u parku. To će olakšati komunikaciju i pomoći ako dijete preko interneta zapadne u neugodnosti. 

Učitelji se isključili 

Gotovo pet posto djece, u dobi od 10 do 15 godina, izloženo je nasilju preko interneta barem dva-tri puta na mjesec, toliko da se ono može proglasiti zlostavljanjem. UNICEF-ovi podaci stručnjaka za online komunikaciju dr. Gorana Bubaša ne iznenađuju. – Djeca se i sama često dovedu u rizične situacije. U polovici slučajeva neugodnosti doživljavaju od svojih vršnjaka. Svakako ih treba poučiti da svoje lozinke za pristup pošti ili socijalnim mrežama nipošto nikom ne povjeravaju, a veoma je važno i da roditelji budu u toku s tim dijelom djetetova života. Osim toga, na većini računala može se ograničiti pristup nepoćudnim stranicama. Svaka škola ima nastavnika informatike i oni bi se u tome roditeljima kroz radionice i slično trebali naći pri ruci – ističe dr. Bubaš. 

To više zabrinjava podatak kako i do 15 posto učitelja odgovara da pri elektroničkom nasilju nad učenikom ne bi učinilo – ništa.

Ključne riječi

Komentara 3

BU
BukiZG
09:27 08.02.2011.

Ovo što ste napisali u članku da do 15 % učitelja pri elektroničkom naselju ne bi učinilo ništa vrlo je lako objasniti. Radim u školi i kad god se pokuša nešto ozbiljnije poduzeti, vezano uz bilo što, odmah se pojavi roditelj s odvjetnikom, uključi se pravobraniteljica za djecu, razne agencije i vidite čuda na kraju učitelj ispadne kriv za sve.

LI
liliZG
09:54 08.02.2011.

BukiZG............ .............potpuno se slažem s tobom, učitelji danas ništa ne smiju poduzeti, u protivnom im još slijedi neka od sankcija, i onda bi trebali odgajati djecu,,,,, ali kako kad im ništa ne mogu...............a da ne kažem za roditelje čija je deviza \"to moje djete nije napravilo\",,,, takvi su najgori, zatvaraju oči pred istinom i samo stvaraju još veće čudovište od djeteta, jer ono onda shvaća da će ga roditelj uvijek izvući pa što god napravilo...... ...mislim da bi trebalo malo promjeniti taj zakon o pravima djece jer ga oni debelo koriste, još malo trebalo bi uvesti zakon o zaštiti roditelja...............

OB
-obrisani-
11:18 08.02.2011.

kult djece ili apsolutno ludilo odgoj djece pod staklenim zvonom je najgore sto im mozete napraviti. Utuviti im u glavu da ce grdno stradati svaki onaj koji ih samo krivo pogleda a pritom im osvjestiti nevjerojatnu moc da kada ce to isto djete nesto napraviti lose da je to normalno i da mu nitko nista ne moze je apsolutno ludilo! I nije ni cudo da su se nastavnici povukli iz odgojne sfere jer ako samo prekore balavca on ce u skolu dovuci roditelje i 20 advokata. Prokleta je ova drzava, koja od djece radi invalide cim se rode. Ali ti takozvani psiholozi jednog dana ce morati pobacati svoje diplome u Savu jer ce nepobitno biti dokazano da ovakva abnormalna zastita djece od svega i svacega od iste te djece radi kreature nesposobne za zivot, koje uredno bjeze u nasilje, narkomaniju, alkoholizam i prostituciju. Rezimske psihologe na goli otok, pod hitno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije