Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povrće puno zdrastvenih benefita

Dijetetičarka podsjetila zašto bismo na tanjuru češće trebali imati karfiol

Shutterstock
03.03.2022.
u 13:38

Cvjetača je puna i protuupalnim spojevima koji tijelu pomažu u smanjenju slobodnih radikala i oksidativnog stresa pa smanjuje i rizik od bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i raka...

Nedavna su istraživanja o prehrambenim navikama europskog stanovništva pokazala da nas većina u organizam ne unosi dovoljno vlakana koja pomažu u održavanju osjećaja sitosti, održanju zdravlja probave i regulaciji razine šećera u krvi. Kao i druge vrste iz porodice krstašica cvjetača je bogat izvor netopivih vlakana, a sadrži i vitamine koji pomažu imunitetu, zgrušavanju krvi, zdravlju kostiju i sl.

Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....

1/12

Uz to, samo jedna šalica cvjetače osigurava više od 75 posto preporučene dnevne doze C vitamina, zbog čega je izvrsna i za imunološki sustav, metabolizam i živčani sustav. Sadrži također i 20 posto dnevne vrijednosti K vitamina neophodnog za razvoj kostiju i zgrušavanje krvi, a u njoj su i nezanemarive količine vitamina B6, folata i kalija.

- Cvjetača je puna i protuupalnim spojevima koji pomažu tijelu u smanjenju slobodnih radikala i oksidativnog stresa pa tako smanjuje i rizik od kroničnih bolesti poput bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i raka - objasnila je za Real Simple dijetetičarka dr. Sharon Palmer.

 kaže Palmer. Konzumiranje hrane bogate antioksidansima i protuupalnim agensima kao dio zdrave prehrane, poput cvjetače, može pomoći u sprječavanju i ublažavanju kronične upale i zaštiti vaših stanica.

Šalica cvjetače sadrži i oko 45 miligrama kolina, što je 10-ak posto adekvatnog dnevnog unosa te hranjive tvari ključne za nekoliko procesa u organizmu poput jačanja staničnih membrana, sinteze DNK, razvoja mozga i održavanja živčanog sustava.

Uz antioksidativne spojeve cvjetača može pomoći i u smanjenju rizika od raka; posebno raka debelog crijeva, pluća, prostate i dojke, pokazala su istraživanja, a za to su zaslužni njeni glukozinolati koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa uzrokovanog slobodnim radikalima.

Ako primijetite zelenu boju na krumpiru, nemojte ga jesti!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije