Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kombucha i kimchi

Dijetetičarka kaže da su ovo dvije najbolje namirnice za liječenje mamurluka

Shutterstock
12.09.2023.
u 08:00

Primamljivije je naravno nakon pijanstva posegnuti za slanim i masnim grickalicama bogatim ugljikohidratima, no fermentirana hrana je tada korisnija.

Kada vam teški mamurluk pokvari subotnje ili nedjeljno jutro, zaboravite na unos velike količine ugljikohidrata, kravlje želudce ili tripice i domaće smoothieje od voća i povrća, kaže dijetetičarka Lucy Kerrison prema kojoj se 'lijek za mamurluk' krije u dvije namirnice - kombuchi; odnosno fermentiranom i lagano pjenušavom napitku od crnog čaja i kimchi; tradicionalnom korejskom usoljenom i fermentiranom povrću. Te su namirnice, kaže Kerrison, idealne za ublažavanje jakih glavobolja i mučnine jutro nakon zabave. ."Znamo da je jetra odgovorna za metabolizam alkohola, pa briga o zdravlju crijeva i jetre može imati pozitivan utjecaj na metabolizam alkohola", rekla je za MailOnline. “Održavanje dobrog zdravlja crijeva može ojačati crijevnu barijernu funkciju, tako da na nju alkohol manje utječe" dodala je.

Naime, objašnjava, alkohol je poznat kao iritant crijeva koji smanjuje njihovu pokretljivost i propusnost, kao i njihovu apsorpciju hranjivih tvari.” Zato, osim manjeg unosa, stručnjakinja svima koji piju savjetuje da nakon pijenja alkohola pojedu ili popiju nešto fermentirano, kako bi poboljšali rad svojih crijeva. 

Primamljivije je naravno nakon pijanstva posegnuti za slanim i masnim grickalicama bogatim ugljikohidratima, a razlog je dehidrirajuće svojstvo alkohola, no fermentirana hrana poput kimchija i kiselog kupusa ima dosta soli, a može biti i korisna na više načina”.Te namirnice, kaže, sadrže žive bakterije koje mogu pozitivno utjecati na mikrobiom crijeva, koja se može oštetiti prekomjernom konzumacijom alkohola, a vjeruje se da fermentirani napitci također pomažu u kontroli šećera u krvi i smiruju simptome sindroma iritabilnog crijeva.

Ipak, kaže Keririson, ta hrana pogodna za crijeva neće spriječiti mamurluk ako ju pojedete unaprijed. "Većina alkohola će se svejedno apsorbirati u gornjem dijelu crijeva, a vrlo malo će doći do debelog crijeva gdje je većina bakterija", rekla je, zbog čega je najbolji način borbe protiv mamurluka ipak smanjenje konzumacije alkohola. "Jer vam velike količine neće dati sam migrenu i iscrpljujuću mučninu, već s vremenom alkohol može uzrokovati i niz zdravstvenih posljedica, poput bolesti jetre i raka.

Nutricionisti savjetuju: Ove četiri namirnice trebate jesti ako želite smršavjeti

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije