Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORISNI SAVJETI

Dermatologinja upozorava: 'Lice ne treba prečesto prati iz nekoliko razloga...'

Shutterstock
30.03.2022.
u 07:00

Svakodnevno pranje lica može uzrokovati više štete nego koristi, posebno ako se borite s aknama ili masnom kožom

Stručnjaci kažu da svakodnevno pranje lica nije dobro za kožu i da može uzrokovati više štete nego koristi, posebno onima koji se bore s aknama ili masnom kožom. 

Kako piše The Sun, dermatologinja Eva Melegh otkrila je razloge zašto svakodnevno pranje lica šteti koži. 

 Imate neugodan zadah, a zubi su vam zdravi? Ovo su mogući razlozi

1/7

Još više masti kožu

Koža ljudi s aknama proizvodi veću razinu sebuma, masne tvari koja vlaži kožu i koja je vrlo važna za održavanje njenog zdravlja.  

- Često pranje lica s otapalima koji su često prisutni u sredstvima za pranje masne kože uklanja prirodna ulja s površine kože, ostavljajući je suhom i potičući tijelo proizvodi još više sebuma - objašnjava dermatologinja.

Dodaje i da je čišćenje lica uljem i pilingom svaka dva dana bolje od svakodnevnog umivanja gelom za pranje lica. 

Ne zaustavlja akne

Sebum s površine kože miješa se sa zrakom i bakterijama i postaje "užegao" te dovodi do začepljenja i upala koje izazivaju akne. Ipak, dermatologinja kaže da sebum ne treba prečesto ispirati jer će ga kad smanjite učestalost pranja kože ona sama početi manje proizvoditi, a time će se smanjiti i broj akni. 

Može pogoršati crvenilo

Ako vam je koža jako osjetljiva, klor iz vode može znatno pogoršati situaciju. Dermatologinja zato savjetuje da je u slučaju preosjetljive kože najbolje čišćenje bez vode, s hidratantnom kremom za vrlo osjetljivu kožu. 

Uklanja dobre bakterije

Dobre bakterije štite i održavaju kožu, sprječavaju isušivanje i zadržavaju vlažnost kože, a svakodnevno pranje lica ih uklanja i tako dodatno isušuje kožu. 

Može pogoršati otvorene pore

Uklanjanje ulja kože kroz svakodnevno pranje može učiniti kožu manje elastičnom i ostaviti pore otvorenima, poručila je.

Znate li koliko sati dnevno biste trebali spavati za zdrav mozak?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije