Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Današnji kruh i pšenica "truju" naš organizam

kruh, pecivo
Marko Prpić/PIXSELL
22.03.2013.
u 13:00

"Kruh naš svagdašnji daj nam danas...", možda bi u moderno vrijeme trebalo zanemariti... Razlozi za izbjegavanje pšenice su mnogobrojni, jer hrana nije samo lijek, ona može i uništavati čak i ako je prirodna...

Pogubno djeluje na našu kožu, šećer u krvi, zglobove... Da, u pšenici koju svakodnevno konzumiramo ne može se naći ništa što se ne može naći u ostalim namirnicama, a istodobno šteti našem zdravlju. Današnje patuljasto zrno bitno se razlikuje od prave pšenice "einkorn" kakva se proizvodila u prošlosti, kaže kardiolog William Davis koji ljude educira o tome koliko je pšenica (ne)zdrava za naš organizam. Patuljasta pšenica stvorena je genetskom manipulacijom i hibridiziranjem zbog većih prinosa, ali s mnogo većim količinama škroba i glutena i više kromosoma.

Visoke razine posebnog škroba koji se zove amilopektin te poseban gluten su ono što će vrlo vjerojatno stvoriti alergije i infekcije u tijelu. Gluten je ljepljivi protein od kojeg kruh raste i mekan je, a osim toga, može izazvati upalu, pretilost i kronične bolesti. "Stara" pšenica, s druge strane, imala je manje proteina glutena i manje je vjerojatno da će takvo zrno izazvati celijakiju.

Iako je pšenica bogata vlaknima i B vitaminom, oni se mogu naći i u drugim namirnicama poput graška ili raštike, ali i iz voća i povrća u dovoljnim ako ne i većim količinama, piše Dailyhealthpost. Stoga, razmislite o svom izboru...

Problemi sa zglobovima. Alergija na pšenicu nema jasnih simptoma, pa mnogi ljudi ni ne zanju da su alergični. Bolovi u zglobovima pojavljuju se kao posljedica te alergije, a Davis kaže da pretjerana konzumacija pšenice i pšeničnih proizvoda utječe na bolove koji se najčešće javljaju u zglobovima prstiju i zapešća, ali se mogu manifestirati i kao bol u kralježnici, kukovima, koljenima...

Problemi s kožom. Iako su ugljikohidrati iz pšenice složeni, rastvaraju se na šećere koji brzo podižu razinu inzulina u krvi. Pri tome se aktiviraju žlijezde koje luče pretjeranu masnoću što uzrokuje probleme s aknama i kožom.

Šećer u krvi. Amilopektin, ugljikohidrat koji povisuje razinu šećera u krvi više je nego običan šećer i može dovesti do brojnih zdravstvenih problema kao što je dijabetes.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije