Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo istraživanje

Čisti prozori i otvoreni zastori održat će vaše tijelo zdravim, evo i zašto!

Shutterstock
28.12.2019.
u 21:12

Jednostavna metoda za ostati zdrav, a novo istraživanje pokazuje da sunčeve zrake koje ulaze kroz prozore mogu ubiti bakterije iz prašine.

Istraživanje na koledžu u Oregonu otkrilo je da u zamračenim sobama ima 12 posto više živih bakterija koje se razmonažavaju i dalje, prenosi msn.com.

Glavni autor ovog istraživanja dr. Ashkaan Fahimipour rekao je: "Ljudi provode većinu vremena u zatvorenom prostoru gdje se stvara puno bakterija, uključujući i one od kojih se možemo ozbiljno razboljeti. Treba se osvjestiti koliko je zapravo sitnih bakterija oko nas, kako one okupiraju naš prostor i utječu na zdravlje."

Istraživači su napravili 11 identičnih soba koje su imitirale prave zgrade i postavili prašinu u njih koju su skupili po domovima. Neke sobe su zamračili, u neke pustili UV lampe, a u neke pravu sunčevu svjetlost. Nakon 90 dana pokupili su prašinu iz soba i analizirali kompoziciju i održivost bakterija. 

Prašina razvijena u mraku imala je organizme koji su bliski stvaranju bolesti disanja, a istih gotovo da nije bilo u sobi izloženoj danjem svijetlu. 

Autori su također otkrili da je manji udio bakterija dobivenih iz ljudske kože i veći udio bakterija dobivenih na otvorenom iz zraka koji su živjeli u prašini koja je izložena svjetlosti nego u prašini koja nije. Vjeruju da to ukazuje da je danje svijetlo ubojica bakterija i da pomaže kod zdravlja.

Dr. Fahimipour rekao je: "Naše istraživanje podržava mudrost staru stoljećima - danje svijetlo ubija bakterije iz prašine, ali trebamo još to istražiti. Nadamo se da, kada otkrijemo to malo bolje, škole, uredi, bolnice i domovi imati manje bakterija."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije