Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ordinacija iz bajke

Cilj udruge roditelja djece s malignim bolestima jest urediti stan u Zagrebu

klub HEO
Foto: Klub HEO
1/3
09.05.2016.
u 08:36

Akciju za pomoć oboljeloj djeci vode Ordinacija.hr i Večernji list

Klub Heo prva je hrvatska udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti, nastala je u vrijeme rata, a pokrenuli su je roditelji kojima glavna misao nije bila spasiti živu glavu na zaraćenom Balkanu, već pobijediti u borbi spašavanja života svog djeteta. Roditelji oboljele djece okupili su se 27. siječnja 1990. godine pod vodstvom Sanje Duplić i osnovali prvu takvu organizaciju građana s jasno izraženim humanitarnim ciljevima i neprofitnim karakterom djelovanja.

– Nema institucionalne potpore, ne postoji legislativa ni zakonski okvir za udruge, ne postoji konkretna formalna pomoć; postoje samo roditelji i njihova teškim bolestima ugrožena djeca kojima doslovno prijeti smrt – objašnjava Krešo Celić, trenutačni predsjednik Kluba Heo koji je u to vrijeme i sam bolovao od maligne bolesti i koji je zajedno s obitelji, kao dijete, boravio u stanu Kuba Heo.

Klub Heo započeo je sve prakse današnjih srodnih udruga, od psihosocijalne pomoći, podrške djeci, podrške roditeljima, nabavke lijekova – sve što se danas radi pod vodstvom dr. Josipa Konje i dr. Ernesta Bilića, Sanje Duplić, Jasminke Štrok... U Zagrebu djeluju već 26 godina bez naplate članarine, bez ikakvih naknada, osim honorara za troškove, poput telefona. Klub djeluje samo na donacijama građana i pravnih osoba, a broji oko 140 članova.

Primarno je riječ o roditeljima djece koja se liječe ili su se liječila. Većina njih, nakon što im se konačno dijete izliječi, žele što prije ići dalje i zaboraviti sav užas kroz koji su prošli. Glavna zadaća ovog kluba oduvijek je bila osigurati smještaj roditeljima čija se djeca liječe u Zagrebu. Danas pod vodstvom Kreše Celića, i uz potporu Jasne Štrok i dr. Bilića te mladog tajnika Berislava, apliciraju za projekte. Primarna je stavka urediti stan te osigurati sredstva za režijske troškove boravka roditelja.

Riječ je o stanu od 140 kvadrata koji se nalazi u Gajevoj ulici u Zagrebu, u zgradi koja je spomenik kulture. Klubu Heo pripada od 1991. i od tada ima istu funkciju – smještaj roditelja djece koja se liječe u Zagrebu. Stan će se urediti u sklopu akcije “Ordinacija iz bajke” u organizaciji portala Ordinacija.hr i Večernjeg lista te uz prijatelje projekta: HEP, Janaf, Uniqa osiguranje, Lipovica, JUB i PRIMA namještaj.

>> Uredimo stan za roditelje oboljele djece

>> Ordinacija iz bajke - uređujemo prostor dječje onkologije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije