Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'dating bonton'

Budite obzirni i kad je kraj: Prekid veze SMS porukom opravdan je samo u ovim situacijama

mobitel
Pixabay.com
24.09.2023.
u 12:20

"SMS poruka koja objašnjava razloge zašto je veza prekinuta uvijek je lakša za one koji znaju da nema povratka na staro i njome izbjegavaju dramu, objasnili su.

Prekidi nikada nisu laki, a u njima je važno ne brinuti samo o sebi, već se s poštovanjem odnositi i prema drugoj uključenoj osobi. Obično su interakcije licem u lice najzdravije, telefonski je poziv sljedeća najbolja stvar, a prekid veze mejlom ili SMS porukom prihvatljiv je samo u nekim situacijama, kažu terapeuti i dating treneri.

1. Tek ste jednom ili dvaput izašli

Ako tek počnete izlaziti s nekim i osjetite da to nikamo ne vodi, ne morate imati još jedan spoj samo da to kažete. Dr. Susan Trotter, trenerica za ljubavne veze i spojeve, kaže da je tada u redu drugoj osobi poslati jednostavnu i jasnu poruku, poput 'Hvala na spoju. Bilo mi je drago upoznati te, ali ne osjećam romantičnu povezanost i želim ti sve najbolje u traženju'.

2. Prekid je zajednički dogovor

Kada su obje osobe jasne oko odluke da prekinu i nastave dalje, sasvim je u redu učiniti to preko SMS-a. "SMS poruka koja objašnjava razloge zašto je veza prekinuta uvijek je lakša za one koji znaju da nema povratka na staro i njome izbjegavaju dramu", kaže Aura De Los Santos, klinička i edukacijska psihologinja i specijalistica Healthcanala. Ali čak i ako se obje strane slažu, važno je da poruka bude jasna i izravna, a dodatne informacije mogu biti  zbunjujuće.

3. Zabrinuti ste za svoju sigurnost

Nažalost, neke su veze toksične, a u tim slučajevima tekstualna poruka može pružiti potreban sloj sigurnosti, kaže odvjetnica za razvode i stručnjakinja za obiteljsko pravo Laura Wasser na Divorce.com. "U vezama s nepredvidivom ili nasilnom dinamikom, prekid licem u lice može biti štetan za vaše emocionalno i fizičko blagostanje. Upamtite, vaše je dobrobit uvijek na prvom mjestu", dodaje, a poruka bi tada trebala biti kratka i jednostavna,poput toga da ne želite nikakav daljnji kontakt.

"Ako se brinete da bi moglo doći do osvete ili se osjećate nesigurno, ostanite u domu prijatelja ili člana obitelji ili neka oni ostanu s vama nakon slanja poruke", savjetuje Wasser.

4. Daleko ste jedan od drugoga

Ako ne živite blizu i rijetko se viđate, prekid preko poruke mme u redu, objašnjava autor i stručnjak za veze Jerry Brook. "Nitko neće putovati stotine kilometara samo da drugoj osobi kaže da je gotovo i da oboje možete dalje živjeti svoje živote", kaže on. Iako se može činiti da idete lakšim putem, putovanje samo kako biste dostavili vijesti o prekidu može biti nepraktično i skupo, dok ovaj pristup također pokazuje poštovanje prema vremenu i resursima druge osobe.

5. Mentalno zdravlje vam je ugroženo

Bilo da ste dugo u vezi ili ste tek na početku, najvažnije je brinuti se o sebi. A kada veza utječe na vaše mentalno zdravlje, možda je vrijeme da se povučete.

"Kada osjećate da je netko prešao granicu, imate svako pravo učiniti što morate kako biste brinuli o sebi," kaže Audrey Hope, stručnjakinja za veze i certificirana savjetnica za ovisnosti i traume. Tada je SMS poruka prihvatljiva, kao i u situacijama kada je teško s partnerom komunicirati o želji za prekidom. Prednost SMS poruke tada, ako je pažljivo sročena je što i ona može biti značajna, a ujedno i potpuno jasna", dodala je za Best Life.

Tijekom spavanja mobitel držite pokraj kreveta? Evo zašto to ne biste trebali raditi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije